Sfiha - libańskie pierożki

- Już niejednokrotnie wspominałam, że mam sentyment do Libanu. Uwielbiam tamtejsza kuchnie i choć nie mam na blogu wiele libańskich przepisów, to w mojej kuchni staram sie od czasu do czasu gotować libańskie przysmaki. Takim przysmakiem jest wlasnie sfiha, czyli tradycyjny pierożek z ciasta drożdżowego, wypełniony farszem z mięsa mielonego, sosem pomidorowym i orzeszkami pini - pisze autorka bloga "Marta M.".

Sfiha - libańskie pierożkiSfiha - libańskie pierożki
Redakcja WP Kuchnia

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 saszetka (7 g) drożdży suszonych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli

Farsz mięsny:

  • ok. 500 g mięsa mielonego wołowego
  • garść orzeszków pini
  • 2 łyżki przyprawy sumak
  • sól i pieprz
  • 1 duża cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów w puszce

Przepis

Ciasto: podgrzać mleko. Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce razem z podgrzanym mlekiem. Wyrobić na gładko i odstawić do wyrośnięcia. Polecam użyć miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.

Przepis

Farsz mięsny: cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone, paprykę, doprawić solą i pieprzem oraz sumakiem. Dodać podsmażone na maśle orzechy piniowe. Całość zalać pomidorami i smażyć, aż sos odparuje, i wszystko ładnie zgęstnieje. Poczekać, aż wystygnie.

Przepis

\Nastawić piekarnik na 220 st. C i wyłożyć papierem do pieczenia dwie blaszki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie lub 3 części. Rozwałkowujemy i dzielimy na kwadraty o wymiarach mniej więcej 6cm x 6cm. Farsz układamy na środku i zlepiamy na kształt koperty. Wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do zarumienienia. (około 15-20 minut).

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację