Serowe Fondue
- Składniki:
- • 200 g sera Gouda MSM MOŃKI
- • 400 g łagodnego sera żółtego Nadbiebrzańskiego w bloku
- • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- • łyżeczka soku z cytryny
- • ząbek czosnku
- • łyżeczka mąki ziemniaczanej (koniecznie)
- • pieprz
- • gałka muszkatołowa
Do wysmarowanego czosnkiem kociołka wlać pół szklanki białego wina, dodać łyżeczkę soku z cytryny i starty lub pokrojony w drobne kawałeczki ser. Całość podgrzewać aż do roztopienia się sera. W przypadku, gdy powstała w ten sposób masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Masa serowa bardzo szybko zastyga, kociołek należy więc stale podgrzewać.
Przepis dodał użytkownik Ania Sfera
Podziel się opinią
Komentarze