Trwa ładowanie...
d4axgyi
29-04-2008 11:24

Sernik z ananasami

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d4axgyi
Składniki
  • Składniki:
    • - Spód:
  • - 1 szklanka pokruszonych półsłodkich herbatników
  • - 1/4 szklanki stopionego masła
  • - 1 łyżka cukru
    • Masa:
  • - 75 dag kremowego serka do wypieków
  • - 1 szklanka cukru
  • - 1 rozkrojona wzdłuż laska wanilii
  • - 2 jajka
  • - 3/4 szklanki śmietany (22-proc.)
    • Wierzch:
  • - 1 ananas obrany i pokrojony na plasterki o szerokości 1 cm
  • - 1 szklanka wody
  • - 1/4 szklanki miodu
  • - 2 łyżki cukru
  • - 2 łyżki rumu
Przepis

Sposób przyrządzania:

Przygotuj mieszaninę na spód sernika: wszystkie składniki zmiksuj, rozłóż na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w temp. 175°C na złoty kolor (12 minut). Ostudź. Brzegi tortownicy zabezpiecz (od środka) podwójnie złożoną folią aluminiową. Zmniejsz temperaturę do 160°C. Przygotuj masę: serek ubij mikserem, aż będzie puszysty. Powoli, nie przerywając ubijania, wsypuj cukier. Dodaj rdzeń laski wanilii i ucieraj jeszcze minutę. Kolejno wbij jajka - drugie jajko dodaj dopiero wtedy, gdy pierwsze dokładnie połączy się z masą. Dodaj śmietanę, zmiksuj. Masę rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Tortownicę z sernikiem ustaw na blasze z gorącą wodą (woda powinna sięgać do 2-3 cm wysokości formy). Piecz ciasto około godziny, aż wierzch będzie suchy. Teraz wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze przez godzinę. Wyjmij z kąpieli wodnej. Gdy sernik ostygnie, wstaw go do lodówki na 6 godzin. Przygotuj dekorację sernika: rozgrzej piekarnik do 400°C. Ananasy rozłóż na blasze, pozostałe składniki wymieszaj w rondelku
i gotuj 3 minuty, cały czas mieszając. Syropem polej ananasy na blasze, wstaw na 12 minut do piekarnika. Następnie owoce odwróć, pozostaw w piekarniku jeszcze na 20 minut, aż sos zgęstnieje, a ananasy zrobią się miękkie. W tym czasie odwracaj je co 5 minut. Następnie ostudź owoce i pokrój je na kawałki. Osącz, ale syrop pozostaw. Kawałkami ananasów obłóż wierzch sernika. Skrop syropem i od razu podawaj.
Większość przepisów na amerykańskie ciasta każe używać robota KITCHEN AID. Ten kulinarny symbol USA jest spory, czerwony, żółty lub kremowy, wygląda jakby wyjęto go z lat sześćdziesiątych. Na pewno kiedyś go widzieliście, choćby w serialu ?Przyjaciele?. Oczywiście, sernik można zrobić też tradycyjnym sposobem, tyle że będzie to nieco dłużej trwało

Przepis dodał użytkownik baby121989

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4axgyi
d4axgyi
d4axgyi
Więcej tematów
d4axgyi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj