Sernik na zimno z owocami leśnymi. Kremowy i pyszny
Przepyszny kremowy sernik na zimno z galaretką z leśnych owoców. Trudno sobie wyobrazić lepszy deser na lato. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Ciasta
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Spód:
- 300 g ciasteczek digestive z ciemną czekoladą
 - 50 g roztopionego masła
 
Masa serowa:
- 750 g sera z wiaderka
 - 100 ml słodkiej śmietanki
 - 5 łyżeczek żelatyny - namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody
 - 4-5 łyżek kremu ciasteczkowego Lotus
 - cukier do smaku
 
Mus z owoców leśnych:
- 300 g mieszanych owoców - zblendować
 - cukier do smaku
 - 5 łyżeczek żelatyny - namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody
 
Przepis
- Ciastka rozdrobnić, wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Dno rantu lub tortownicy 20 cm zabezpieczyć papierem do pieczenia, a boki folią rantową. Wyłożyć masę ciasteczkową i dokładnie ugnieść wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
 - Śmietankę podgrzać w rondelku dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Ser miksować na wolnych obrotach powoli dodawać cukier, krem ciasteczkowy i śmietankę z żelatyną.
 - Powstałą masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Ponownie wstawić do lodówki na około 2 godz.
 - Zblendowane owoce i cukier umieścić w rondelku i gotować do odparowania 1/3 płynu.
 - Gorący mus wlać do miski, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony mus wylać delikatnie na stężałą masę serową. Wstawić do lodówki na noc.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl