Sernik krakowski Pierre’a Herme

Delikatny, ale nie zbyt puszysty. Lekko wilgotny. O idealnie wyważonej słodkości. Taki, jaki powinien być tradycyjny sernik. Propozycja prosto z bloga "Cukrowa wróżka" smakuje wyjątkowo.

Sernik krakowski Pierre’a HermeSernik krakowski Pierre’a Herme
oprac. Magdalena Pomorska

Spód:

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 g masła
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 8 jajek
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko, roztrzepane
  • lukier ( z 1 szklanki cukru pudru z kilkoma łyżkami wody)

Przepis

Ze składników na spód szybko zagniatamy ciasto. Można pomóc sobie mikserem. Ważne, żeby nie wyrabiać go zbyt długo. Gotowe zawijamy w folię i odstawiamy na 30-40 minut do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (ok. 25×30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 180 stopniach C.

Przepis

W tym czasie przygotowujemy masę serową: masło ucieramy z 200 g cukru pudru i wanilią. Dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce twarogu. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostały cukier puder. Pianę delikatnie, ale dokładnie trzeba wmieszać w masę żółtkową. Najlepiej posłużyć się dużą szpatułką albo drewnianą łyżką. Gotową masę wylewamy na spód. Układamy na wierzchu kratkę wyciętą z reszty ciasta. Sernik pieczemy ok. 50-60 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i tak pozwalamy ciastu ostygnąć. Gotowe lukrujemy.
Zobacz także: Blondies z masłem orzechowym i Michałkami

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce