Trwa ładowanie...

Schab skąpany w cytrynach

Sok z cytryny sprawia, że mięso kruszeje, a czosnek dodaje mu smakowego rozmachu. Po upieczenie jest przyjemnie miękkie i soczyste.

Schab skąpany w cytrynachŹródło: Materiały prasowe
d1mtq8m
d1mtq8m

10 minut przygotowywania, 5 godzin marynowania, 35 minut pieczenia.

Składniki:
schab,
cytryny,
olej lub oliwa,
czosnek,
pieprz, sól,
mąka pszenna

Schab pokrój w plastry, każdy z nich lekko rozbij, posyp pieprzem i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż mięso przez minutę z obu stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego. 2-3 ząbki czosnku posiekaj i natrzyj nimi mięso. Z 2-3 cytryn wyciśnij sok (im więcej soku, tym bardziej kwaskowate będzie mięso), wymieszaj go z ½ szklanki oleju lub oliwy i zalej sosem mięso. Całość przestudź, po czym wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia wymieszaj, nagrzej piekarnik do 185 stopni, wstaw mięso i piecz około 30-35 minut.

Przepis pochodzi z książki "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku" autorstwa Sylwii Majcher.

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
d1mtq8m
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1mtq8m
Więcej tematów