Schab skąpany w cytrynach
Sok z cytryny sprawia, że mięso kruszeje, a czosnek dodaje mu smakowego rozmachu. Po upieczenie jest przyjemnie miękkie i soczyste.
10 minut przygotowywania, 5 godzin marynowania, 35 minut pieczenia.
Składniki:
schab,
cytryny,
olej lub oliwa,
czosnek,
pieprz, sól,
mąka pszenna
Schab pokrój w plastry, każdy z nich lekko rozbij, posyp pieprzem i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż mięso przez minutę z obu stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego. 2-3 ząbki czosnku posiekaj i natrzyj nimi mięso. Z 2-3 cytryn wyciśnij sok (im więcej soku, tym bardziej kwaskowate będzie mięso), wymieszaj go z ½ szklanki oleju lub oliwy i zalej sosem mięso. Całość przestudź, po czym wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia wymieszaj, nagrzej piekarnik do 185 stopni, wstaw mięso i piecz około 30-35 minut.
Przepis pochodzi z książki "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku" autorstwa Sylwii Majcher.