Ryż z warzywami

Obraz

Składniki

  • średniej wielkości brokuł
  • puszka kukurydzy
  • puszka zielonego groszku
  • 3 średnie marchewki (ja dodałam marchewki baby carrot, czyli miniaturową wersję marchewki)
  • 3 szklanki ryżu sypkiego
  • vegeta
  • pieprz ziołowy
  • oliwa z oliwek

Przepis

Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem vegety.
Brokuła dokładnie płuczemy i gotujemy aż będzie odpowiednio miękki. Jeśli gotujemy go w całości później odcinamy kwiaty ? można zrobić to również przed.
Marchewkę obieramy i kroimy w grube paski ? gotujemy aż będzie miękka.
Odsączamy kukurydzę i groszek
Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, następnie dodajemy brokuła, marchewkę, kukurydzę i groszek ? podsmażamy 2 minuty na małym ogniu, dodajemy ryż i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku odrobiną vegety i ziołowym pieprzem. Całość podsmażamy 4 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając żeby ryż nie przywarł do patelni.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości