Rumianek pomaga cukrzykom

Codzienne wypijanie herbatki rumiankowej może zapobiegać poważnym powikłaniom cukrzycy typu II, takim jak utrata wzroku czy uszkodzenia nerwów i nerek - wynika z najnowszych badań brytyjsko-japońskich.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Codzienne wypijanie herbatki rumiankowej może zapobiegać poważnym powikłaniom cukrzycy typu II, takim jak utrata wzroku czy uszkodzenia nerwów i nerek - wynika z najnowszych badań brytyjsko-japońskich.

Jednak przedstawiciele brytyjskiej fundacji Diabetes UK, działającej na rzecz chorych na cukrzycę oraz wspierającej badania nad tym schorzeniem, uważają, że chorzy na cukrzycę nie powinni na razie zwiększać spożycia naparu z rumianku.

- Potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą rolę herbatki rumiankowej w walce z powikłaniami cukrzycy - podkreślają.

Autorzy pracy na łamach pisma „Journal of Agricultural and Food Chemistry" są natomiast zdania, że wyniki ich badań mogą doprowadzić do powstania nowych leków na cukrzycę typu II.

Mniej glukozy i szkodliwego enzymu

Jest to najczęstsza odmiana cukrzycy. Pojawia się, gdy nasze tkanki nie reagują prawidłowo na insulinę - hormon, który reguluje wykorzystanie przez organizm glukozy z pokarmu. W cukrzycy poziom tego cukru we krwi niebezpiecznie rośnie i powoduje spustoszenie w wielu narządach. Uszkadza m.in. układ sercowo-naczyniowy, nerki, nerwy, siatkówkę oka.

W ostatnich latach liczba chorych na cukrzycę II dramatycznie rośnie na całym świecie, co jest w dużym stopniu związane z siedzącym trybem życia i niezdrową, zbyt kaloryczną dietą. Dlatego naukowcy nie ustają w poszukiwaniach nowych metod zapobiegania i leczenia cukrzycy oraz jej komplikacji.

Naukowcy z Uniwersytetu w Toyama współpracujący z badaczami brytyjskimi przez 21 dni podawali napar z rumianku szczurom chorym na cukrzycę. Wyniki porównywano z kontrolną grupą zwierząt, będąca na zwykłej diecie.

Okazało się, że u gryzoni pijących rumianek poziom glukozy we krwi był znacznie niższy niż u szczurów kontrolnych. Co więcej, rumianek hamował aktywność enzymu - reduktazy aldozy, który ma wpływ na rozwój powikłań cukrzycy, takich jak uszkodzenie siatkówki oraz nerek.

Stosowany na różne choroby

W obecności nadmiaru glukozy, reduktaza aldozy przekształca ją w alkohol o nazwie sorbitol. Ten gromadzi się w komórkach, np. w siatkówce oka czy nerek, powodując ich obrzęk, zmianę jej budowy i funkcji. Ostatecznie prowadzi to do uszkodzenia narządu i powikłań, takich jak zaburzenia widzenia, a nawet ślepota czy niewydolność nerek.

Rumianek jest od lat stosowany w medycynie ludowej jako środek na różne dolegliwości, np. przeziębienia, bóle menstruacyjne czy stres.

Dr Victoria King z Diabetes UK uważa, że na razie jest za wcześnie, by cukrzycy zaczęli pić większe ilości naparu z rumianku. Według niej, cukrzycę typu II można dobrze kontrolować przy pomocy diety, aktywności fizycznej oraz przepisanych przez specjalistę leków. Jest to bardzo dobry sposób zapobiegania jej powikłaniom.

(PAP)

fot. JupiterImages

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości