Różne oblicza pieprzu

Kuchnia bez pieprzu? to niemożliwe! W końcu to jedna z najbardziej popularnych i najczęściej używanych przypraw świata. Pieprz to jeden z podstawowych dodatków, nadających smak zupom, mięsom, rybom i warzywom. Ta przyprawa, kiedyś na wagę złota, jest tak dziś popularna, że jej roczna produkcja wynosi nawet setki tysięcy ton. Zazwyczaj używamy pieprzu czarnego, na świecie jednak znane są inne rodzaje tego typu przyprawy. Poznajmy je, bo warto.

Obraz

/ 9Przyprawa na wagę złota

Obraz
© 123RF.COM

Kuchnia bez pieprzu? Wydaje się to niemożliwe. W końcu to jedna z najbardziej popularnych i najczęściej używanych przypraw świata. Pieprz to jeden z podstawowych dodatków, nadających smak zupom, mięsom, rybom i warzywom. Ta przyprawa, kiedyś na wagę złota, jest tak dziś popularna, że jej roczna produkcja wynosi nawet setki tysięcy ton. Zazwyczaj używamy pieprzu czarnego, na świecie jednak znane są inne rodzaje tego typu przyprawy. Poznajmy je, bo warto.

/ 9Pieprz czarny

Obraz
© 123RF.COM

Ten rodzaj pieprzu uzyskuje się z niedojrzałych, suszonych i fermentowanych owoców tropikalnej rośliny - pieprzowca. Charakterystyczny smak i zapach pochodzą od występujących w owocach olejków eterycznych i alkaloidu - piperyny. Czarny pieprz jest najbardziej aromatyczny i ma najbardziej intensywny smak. Najlepiej kupować go w ziarnach i mielić tuż przed użyciem.

/ 9Pieprz biały

Obraz
© 123RF.COM

Ten rodzaj przyprawy to także owoce pieprzowca, ale już dojrzałe i wysuszone. Nie poddaje ich się fermentacji. Są przez to łagodniejsze, delikatniejsze. Tradycyjnie białego pieprzu powinniśmy używać przygotowując potrawy z ryb lub białe sosy.

/ 9Pieprz zielony

Obraz
© 123RF.COM

To najłagodniejsza odmiana pieprzu. Niedojrzałe, zielone jeszcze owoce pieprzowca marynowane są w kwasie octowym lub mlekowym albo konserwowane solanką. Pieprz zielony ma lekko słodki smak i w przeciwieństwie do czarnego, nie ma "palącego" aromatu. Używa się go do sosów i dresingów.

/ 9Pieprz czerwony

Obraz
© 123RF.COM

Czasem nazywany też różowym, pieprz czerwony uzyskuje się z dojrzałych owoców pieprzowca o czerwonym zabarwieniu. Natychmiast po zerwaniu marynuje się je w occie. Czerwony pieprz ma smak podobny do czarnego, ale jest on bardziej aromatyczny, żywiczny, ma wyczuwalną świeżość typową też dla pieprzu zielonego. Tej odmiany pieprzu możemy używać do wszystkich dań, nawet deserów.

/ 9Pieprz cytrynowy

Obraz
© 123RF.COM

Na sklepowych półkach znajdziemy również pieprz cytrynowy. To jednak nie jest samodzielna przyprawa, ale mieszanka - pieprzu czarnego lub białego z kwaskiem cytrynowym, skórką cytrynową i żółtą kurkumą. W przyprawie tej idealnie balansuje się ostrość pieprzu i orzeźwiający smak cytryny. To znakomity dodatek przede wszystkim do ryb.

/ 9Pieprz syczuański

Obraz
© 123RF.COM

Pochodząca z Chin przyprawa to zewnętrzne łupiny suszonych jagód drzewa zółtodrzewu pieprzowego, który nie ma nic wspólnego z pieprzowcem. Suszone owoce przypominają małe orzeszki bukowe mierzące 4 - 5 mm. Szorstka skórka pękając ujawnia kruche, czarne nasionko, mierzące około 3 mm średnicy. Nasiona należy przed użyciem uprażyć i dokładnie zmielić. Smak jest bardzo charakterystyczny - powoduje nawet lekkie drętwienie języka.

/ 9Pieprz kubeba

Obraz
© 123RF.COM

To z kolei przyprawa pochodząca z Indonezji, a dokładnie z wyspy Jawa. To małe, brązowo-czerwone, nieregularne nasionko podobne do kardamonu. Nasiona osiągają 3-4 milimetry średnicy. Smak pieprzny, aromatyczny, nieco gorzki. Ta przyprawa używana jest głównie w kuchni indonezyjskiej. W Europie jest mniej popularna, choć - tu ciekawostka - pieprz kubeba był masowo używany w europejskiej kuchni w średniowieczu. Zastępował bowiem drogi prawdziwy pieprz.

/ 9Pieprz cayenne

Obraz
© 123RF.COM

Kuchnia tropikalna nie może się obyć bez niego. Pieprz cayenne nie jest jednak prawdziwym pieprzem - to ususzone czerwone papryczki chili, mielone razem z nasionami. Dlatego cayenne ma bardzo ostry smak. Dodaje się go do sosów, mięs, zapiekanek, makaronów. Należy, jednak być ostrożnym z jego stosowaniem, bo zbyt duża ilość spowoduje, że potrawy będą zbyt pikantne.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości