Trwa ładowanie...
d281es1
16-09-2014 09:48

ROLADA JABŁKOWA

Przepis
4.4
(50 głosów)
Oceń:
d281es1
Składniki
  • 6 jabłek
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis

Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki lub grubsze plasterki. Owoce ułożyć gęsto na blaszce (jeden kawałek jabłka powinien dotykać następnego). Żółtka oddzielić od białek, z białek ubić sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować, na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na jabłka, wyrównać tak, aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i zrolować, pozostawić do wystygnięcia, przestygniętą roladę dowolnie udekorować.

Przepis dodał użytkownik RAROSSA

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d281es1
d281es1
d281es1
Więcej tematów
d281es1