Trwa ładowanie...
d126hba
d126hba

ROLADA JABŁKOWA

Przepis
4.4
(50 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 6 jabłek
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis

Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki lub grubsze plasterki. Owoce ułożyć gęsto na blaszce (jeden kawałek jabłka powinien dotykać następnego). Żółtka oddzielić od białek, z białek ubić sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować, na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na jabłka, wyrównać tak, aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i zrolować, pozostawić do wystygnięcia, przestygniętą roladę dowolnie udekorować.

Przepis dodał użytkownik RAROSSA

d126hba

Podziel się opinią

Share
d126hba

d126hba
d126hba
d126hba