Rafaelo
- Biszkopt:
- 160 g mąki
- 220 g cukru
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 250 g kasi
- 160 g mąki
- 220 g cukru
- 1 l mleka
- 1 olejek waniliowy
- Wierzch:
- 100 g wiórków kokosowych
- 70 g kasi
- 3 łyżki cukru
Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (20x25cm) i piecz w 180st.C. przez około 30 min.
Pół litra mleka wlej do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj olejek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Jeszcze przez chwilę gotuj na małym ogniu. Odstaw do wystygnięcia. zmiksuj i dodawaj do niej po trochu zimnego kremu. Biszkopt przekrój w poprzek na dwie części i obie posmaruj kremem (na spodzie biszkopt, na to masa, na nią drugi biszkopt i znów masa). Na wierzchu rozprowadź podsmażone na osłodzone wiórki kokosowe.
Przepis dodał użytkownik slodziak
Podziel się opinią
Komentarze