Składniki
- 4 porcje:
- 6 łodyg rabarbaru
- 2 1/2 szklanki wody
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka imbiru
- sok z dowolnych czerwonych owoców lub czerwony barwnik
Przepis
Rabarbar oczyszczamy z liści i siekamy go na plastry, po czym myjemy i odcedzamy. Do rondla wlewamy wodę, miód, cukier, imbir oraz posiekany rabarbar. Wszystko zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i lekko gotujemy tak jeszcze przez 5 minut. Tak gotowy rabarbar odcedzamy, a uzyskany kompot odstawiamy.
Przepis
Rabarbarowe puree studzimy i blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy ją do foremek na lody (ok. 2-3 łyżeczki do jednego otworu).
Przepis
Do pozostawionego wcześniej kompotu wlewamy niewielką ilość barwnika lub soku. Wystudzonym oraz zabarwionym napojem zalewamy miąższ i łyżeczką rozprowadzamy kawałki warzyw na foremkach.
Przepis
Do otworów dodajemy patyczki i umieszczamy w zamrażarce na całą noc. Kiedy chcemy zjeść loda, możemy poczekać chwilę, aż się trochę rozpuści lub włożyć go na kilka sekund do ciepłej wody. Smacznego!