Rabarbarowy sorbet

Obraz

Składniki

  • 4 porcje:
    • 6 łodyg rabarbaru
  • 2 1/2 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sok z dowolnych czerwonych owoców lub czerwony barwnik

Przepis

Rabarbar oczyszczamy z liści i siekamy go na plastry, po czym myjemy i odcedzamy. Do rondla wlewamy wodę, miód, cukier, imbir oraz posiekany rabarbar. Wszystko zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i lekko gotujemy tak jeszcze przez 5 minut. Tak gotowy rabarbar odcedzamy, a uzyskany kompot odstawiamy.

Przepis

Rabarbarowe puree studzimy i blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy ją do foremek na lody (ok. 2-3 łyżeczki do jednego otworu).

Przepis

Do pozostawionego wcześniej kompotu wlewamy niewielką ilość barwnika lub soku. Wystudzonym oraz zabarwionym napojem zalewamy miąższ i łyżeczką rozprowadzamy kawałki warzyw na foremkach.

Przepis

Do otworów dodajemy patyczki i umieszczamy w zamrażarce na całą noc. Kiedy chcemy zjeść loda, możemy poczekać chwilę, aż się trochę rozpuści lub włożyć go na kilka sekund do ciepłej wody. Smacznego!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości