Pyszny mrożony obiad

W sklepowej zamrażarce znajdziemy już niemal wszystko - od groszku z marchewką i koktajlu z jagód po sandacza na warzywach w sosie śmietanowo-cytrynowym; półprodukty i gotowe do odgrzania potrawy.

Obraz

/ 10Do wyboru, do koloru

Obraz
© flickr.com/gregoryjameswalsh/cc 2.0/at/sa

W sklepowej zamrażarce znajdziemy już niemal wszystko - od groszku z marchewką i koktajlu z jagód po sandacza na warzywach w sosie śmietanowo-cytrynowym; półprodukty i gotowe do odgrzania potrawy. Mimo bezsprzecznej wygody mrożonki wciąż mają jednak tylu zwolenników, co wrogów.

/ 10Pójście na łatwiznę?

Obraz
© flickr.com/zanastardust/cc 2.0/at

Jedni po prostu lubią przygotowywać wszystko samodzielnie i takie "pójście na łatwiznę" traktują jako plamę na honorze każdego szanującego się kucharza. Inni nie ufają wielkim koncernom, więc swoje jedzenie kupują na miejscowym bazarze. Przede wszystkim jednak urozmaicony, zdrowy i na dodatek pyszny posiłek do przygotowania w pół godziny wydaje nam się zbyt piękny, by był prawdziwy.

/ 10Szybko, ale czy zdrowo?

Obraz
© sxc.hu

Zatwardziali przeciwnicy upierają się więc, że to niezdrowe, niedobre i w ogóle z definicji gorsze od świeżych składników. Ale powiedzmy sobie szczerze: czy naprawdę marchewka, która przez trzy miesiące leżała w chłodzonym magazynie, potem przejechała kilkadziesiąt kilometrów, a wreszcie trafiła do sklepu, gdzie od tygodnia leży w zasięgu rąk kupujących, gdzie ludzie dookoła oddychają, niektórzy kaszlą albo przypadkiem strącają ją na ziemię - czy taka marchewka jest faktycznie zdrowsza, bardziej świeża niż mrożona?

/ 10Świeże, bo mrożone

Obraz
© sxc.hu

Jeszcze większe dysproporcje widać w przypadku produktów egzotycznych i typowo sezonowych. Marchewka musi przecież pokonać stosunkowo krótką drogę, zanim trafi na nasz stół, bo jest to warzywo powszechnie dostępne w Polsce. W dodatku odpowiednio przechowywane, zachowuje jakieś tam wartości odżywcze przez długi czas. Podobnie jak ziemniaki, kapusta czy cebula.

/ 10Nie ma w nich nic złego

Obraz
© flickr.com/hamed/cc 2.0/at

Ale co z melonami? Z kukurydzą, groszkiem, brokułami? Tych już nie dostaniemy w stanie surowym przez cały rok, więc jedynym ratunkiem dla miłośników ich smaku są mrożonki. I dobrze, bo nie ma w nich nic złego.

/ 10Zachowują składniki odżywcze

Obraz
© flickr.com/decomite/cc 2.0/at

Ogromną zaletą mrożonek jest to, że powstają właśnie bezpośrednio ze świeżych warzyw, owoców czy mięsa. Rośliny są zbierane, myte, w razie potrzeby obierane, zwykle także krojone i głęboko mrożone dzień, najpóźniej kilka dni po zerwaniu czy wykopaniu. Oznacza to, że zachowują przez ten czas wszystkie składniki odżywcze, zwłaszcza cenne witaminy, które owoce i warzywa sprzedawane jako świeże tracą w czasie magazynowania oraz transportu.

/ 10Naturalne tylko w sezonie

Obraz
© flickr.com/aidanmorgan/cc 2.0/at

Wszystko to wcale nie oznacza, że lepiej będzie zrezygnować ze świeżych płodów rolnych na rzecz wygodniejszych zestawów w paczkach. Pamiętajmy po prostu, że okres wegetacyjny roślin jest ograniczony i trwa zwykle przez cztery do pięciu miesięcy w roku.

Mowa przynajmniej o tradycyjnych uprawach, dających najbardziej naturalne i najsmaczniejsze produkty. Jasne, truskawki (za horrendalną cenę!) można dostać nawet w lutym, ale wyglądają wtedy jak plastikowe i smakują jak lekko posłodzona woda.

/ 10Zamroź zapasy

Obraz
© sxc.hu

Lato to prawdziwa rozkosz dla miłośników świeżych owoców oraz warzyw i w tym okresie oczywiście warto - ba, nawet trzeba! - korzystać z dobrodziejstw natury do oporu. Nie brakuje zresztą roślin, które bez porównania lepiej smakują na surowo, zerwane prosto z krzaka czy drzewa. Porzeczki, poziomki, truskawki, groszek dopiero co obrany ze strączka - to prawdziwa uczta dla zmysłów. Niestety, tymczasowa.

Bo jesienią, zimą i wczesną wiosną dla dobra podniebienia oraz żołądka darujmy sobie szukanie na siłę natury w zwiędłych pietruszkach i selerze. Mogą częściowo zachować smak, ale świeże już nie są na pewno.

/ 10Mrożone też jest zdrowe

Obraz
© flickr.com/ginnerobot/cc 2.0/at/sa

Wtedy lepiej sięgnąć po produkty mrożone, z których łatwo i wygodnie przyrządzimy posiłek smaczny, pełen błonnika, witamin oraz innych składników niezbędnych organizmowi.

Przy tym sama rozmaitość mrożonych dań i półproduktów zachęca do eksperymentowania w kuchni, do odkrywania nowych smaków, szukania ciekawych połączeń oraz dogadzania podniebieniu na coraz to nowe sposoby. To nie tylko przyjemna, ale też zdrowa tendencja, która gwarantuje urozmaicone menu.

10 / 10Szybko i smacznie

Obraz
© flickr.com/stevendepolo/cc 2.0/at

Nie sposób też przecenić dobrodziejstwa mrożonek w przypadku osób zabieganych, zapracowanych, nie mających czasu na wielogodzinne stanie przy garnkach. Wrzucenie na patelnię zestawu warzyw z paczki i dodanie pokrojonej piersi z kurczaka nie jest przecież znacznie bardziej absorbujące niż zamówienie hamburgera w barze, za to bez porównania smaczniejsze - i zdrowsze.

mb

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu