Pychotka
- owoce mrożone lub świeże (maliny, truskawki, winogron, wiśnie itp.)
- owoce z puszki (mandarynki, brzoskwinie, ananasy itp.)
- krem waniliowy
- bita śmietana
- Krem waniliowy
- Składniki:
- 10 żółtek
- 10 dkg cukru pudru
- 3/4szklanka mleka
- ? szklanki soku malinowego
- ? łyżeczki startej skórki cytrynowej
- laska wanilii (cukier waniliowy)
- Bita śmietana
- Składniki:
- 0.5l śmietany30% <!--[if !vml]--><!--[endif]-->
- 2 łyżeczki rumu
- 5 łyżeczek cukru pudru
Owoce umyć, jeśli mrożone rozmrozić bardzo dokładnie obsączyć. Owoce z puszki dokładnie obsączyć. Na dno płaskiego, dużego pucharku za pomocą szprycy nałożyć krem waniliowy. Porozkładać na kremie owoce (większe podzielić) i również za pomocą szprycy lub torebki pokryć ozdobnie bitą śmietaną Udekorować owocami. Schłodzić.
Krem waniliowy:Żółtka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem pudrem. Zagotować w rondelku mleka ze skórką cytrynową, drobniuteńko pokrojoną laską wanilii i sokiem malinowym. Wstawić do garnka z gotującą się wodą, wlać ubite z cukrem żółtka i ubijać na parze, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.
Bita śmietana:
Śmietanę dokładnie schłodzić. Ubić za pomocą miksera śmietanę z cukrem na sztywno, dodać rum, delikatnie zamieszać
Przepis dodał użytkownik oxid1
Podziel się opinią
Komentarze