Puree z dyni

Obraz

Składniki

  • 1 mała dynia, makaronowa
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 5 suszonych pomidorów, wcześniej namoczonych i posiekanych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól
  • pieprz kolorowy

Przepis

Krok 1
Dynię myjemy, przekrajamy na pół i czyścimy z włókien i nasion.
Krok 2
Środek dyni smarujemy oliwą (może przydać się pędzelek), lekko solimy i posypujemy pieprzem.
Krok 3
Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej dynię skórą do góry.
Krok 4
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 50-55 min. Dynia będzie gotowa, jeśli bez problemu wbijemy widelec w skórę i kiedy zacznie się zapadać.
Krok 5
Wyjętą z piekarnika dynię, odwracamy. Dynia powinna mieć konsystencję puree.
Krok 6
Łyżką stołową przekładamy puree do misy, dodajemy natki pietruszki, suszonych pomidorów i posiekany (wyciśnięty) ząbek czosnku. Mieszamy, doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. Gotowe :)

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw