Pulpety w sosie pomidorowym
- - 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- - 1 jajko
- - 2 ząbki czosnku
- - 2 łyżki bułki tartej
- - 2 łyżeczki vegety
- - koperek lub kostka smaku koperkowa
- - kostka rosołowa wieprzowa lub wołowa
- - po 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, śmietany i mąki
- - oliwa do smażenia
1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, vegetą i dokładnie wyrabiamy;
2. Formujemy małe pulpeciki i podsmażamy na oliwie z każdej strony, po czym przekładamy do garnka zalewamy wodą (aby zakryła wszystkie pulpety), dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu około 30 minut;
3. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pozostawiamy na ogniu na dalsze 10-15 minut. Zaprawiamy śmietaną i mąką.
Przepis dodał użytkownik s-belata
Podziel się opinią
Komentarze