PSZCZÓŁKA
- ciasto:
- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- 50 dag mąki
- 8 łyżek mleka
- 4 jajka
- małe opakowanie proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- masa kokosowa:
- 25 dag wiórków kokosowych
- 10-15 dag masła
- 20 dag cukru
- 6 łyżek mleka
- masa budyniowa:
- 1/2 l mleka
- 1,5 budyniu śmietankowego
- 6 łyżek cukru
- 25 dag masła
Składniki masy kokosowej wymieszać, zagotować, smażyć, odstawić do ostudzenia. Przygotować ciasto: utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodając powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu wymieszać z ubitą pianą z białek. Lekko wymieszać i wyłożyć na blachę. Polać przestudzoną masą kokosową. Po upieczeniu przełożyć masą budyniową przygotowaną w następujący sposób: do utartego masła dodawać po łyżce ugotowanego i przestudzonego budyniu, stale ucierając, aż masa będzie gładka
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze