Przyprawy, które leczą

Dodają oryginalnego smaku oraz aromatu, który przywabi do kuchni całą rodzinę. Ale to nie wszystko - na dodatek wzmacniają odporność, relaksują, poprawiają ukrwienie tkanek albo działają przeciwzapalnie. Po prostu dodają potrawom smaku i zdrowia.

Obraz

/ 11Przyprawy, które leczą

Obraz
© sxc.hu

Najlepsze są oczywiście świeże, dopiero co zerwane w przydomowym ogródku lub postawionej na oknie doniczce, ale nawet suszone (o ile są odpowiednio przechowywane) potrafią wywierać zbawienny wpływ na nasz organizm. Sięgajmy więc po ziołowe rozmaitości, wyświadczając przysługę nie tylko podniebieniu, ale i całemu ciału.

/ 11Kminek

Obraz
© flickr/ericskiff/cc 2.0/at/sa/

Popularny dodatek do zup, mięs oraz kapusty, znany w Polsce już od czasów pierwszych Piastów, działa rozkurczowo na przewód pokarmowy, skutecznie zapobiegając wzdęciom oraz zmniejszając dolegliwości trawienne. Pobudza także apetyt, pracę układu krwionośnego i nerwowego; działa moczopędnie, a u kobiet karmiących piersią wspomaga wytwarzanie mleka.

/ 11Oregano

Obraz
© sxc.hu

Chodzi o lebiodkę pospolitą, szczególnie chętnie stosowaną w potrawach kuchni śródziemnomorskiej, od pizzy, spaghetti i pieczeni po dania pomidorowe oraz lekkie sałatki. Przyprawa ta wzmaga wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci, co ułatwia trawienie - zwłaszcza ciężkich, sycących dań - oraz przyswajanie składników odżywczych zawartych w pokarmie.

/ 11Czosnek

Obraz
© sxc.hu

Ostry smak nadaje mu allicyna - związek bogaty w siarkę, mający wręcz zdumiewające właściwości. Działa silnie bakteriobójczo, przeciwwirusowo oraz grzybobójczo (czosnek był zresztą stosowany do zwalczania różnych infekcji, które dziś pokonujemy z pomocą antybiotyków) - ale wyłącznie w stanie świeżym, przed pieczeniem czy smażeniem. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu działa przeciwmiażdżycowo. Na koniec zwiększa wydzielanie soków trawiennych oraz zapobiega nadmiernej fermentacji jedzenia w układzie pokarmowym.

/ 11Pieprz

Obraz
© sxc.hu

Biorąc pod uwagę powszechność jego stosowania - do mięs na zimno i gorąco, zup, sałatek, sosów, kanapek czy zapiekanek - tym bardziej warto docenić, że pieprz zwiększa ukrwienie tkanek oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając przyswajanie ciężkich potraw. Warto przy tym pamiętać, że zbyt duża ilość tej przyprawy może drażnić przewód pokarmowy.

/ 11Tymianek

Obraz
© archiwum

Świetnie harmonizuje z rybami, dziczyzną, lekkimi zupami oraz sałatkami, podkreślając ich smak. Na dodatek działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, reguluje pracę układu trawiennego, zapobiega wzdęciom. Jest też popularnym składnikiem syropów na kaszel, ponieważ ułatwia odkrztuszanie, rozrzedzając zarazem wydzieliny dróg oddechowych. Nie można go jednak stosować w nadmiarze ze względu na zawartość tymolu - związku trującego w zbyt dużych ilościach.

/ 11Majeranek

Obraz
© sxc.hu

Stosowany głównie w daniach ciężkostrawnych (jak tłuste mięsa, flaczki, zupa fasolowa czy grochowa), likwiduje wzdęcia, pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, zapobiega też nadmiernej fermentacji w jelitach. W niewielkim stopniu działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

/ 11Bazylia

Obraz
© sxc.hu

Jako składnik zup, dań z pomidorów bądź sera oraz niemal wszystkich charakterystycznych potraw kuchni śródziemnomorskiej bazylia reguluje pracę żołądka i jelit, pobudza apetyt, likwiduje wzdęcia. Ponadto wzmacnia układ nerwowy.

/ 11Papryka ostra

Obraz
© sxc.hu

Dodana do mięsa, sosu lub sałatki, nadaje daniu silny pikantny smak. Działanie to zawdzięczamy kapsaicynie - alkaloidowi, który działa przeciwbakteryjnie, a według najnowszych badań naukowych także przeciwnowotworowo. Pobudza też wydzielanie soków żołądkowych oraz poprawia apetyt.

10 / 11Szałwia

Obraz
© flickr/17548490@N00/cc 2.0/sa/at/

Nadaje potrawom delikatnego ziołowego aromatu, znakomicie komponuje się więc z drobiem i rybami, a także niektórymi zupami. Stosowana w kuchni, wzmacnia odporność organizmu i pomaga regulować poziom cukru we krwi.

11 / 11Jałowiec

Obraz
© flickr/pinkmoose/cc 2.0/at/

Idealny do dziczyzny, potraw z baraniny oraz ciemnych sosów, jałowiec przyspiesza proces trawienny, ułatwia wydalanie nadmiaru wody oraz zapobiega wzdęciom.

mb

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał