Przekładany Wafel
- Paczka wafli
- 20 dag masła
- 2-3 jajka
- ? szklanki cukru
- ? szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
- opcjonalnie kilka łyżeczek kakao,
- 2 łyżki spirytusu,
- starte orzechy,
- kokos,
- czekolada.
Jajka z cukrem ubijam na parze. W ducy (glinianej misie) "kręcę" masło (margarynę). Do utartego tłuszczu, dodaję po trosze wystudzonej masy jajowo-cukrowej. Następnie mleko w proszku. Nie należy zapomnieć o odrobinie alkoholu - kilka łyżek spirytusu masie na pewno nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie uczyni ją lepszą i co ważne trwalszą. Jak wszystko wymieszamy, to smarujemy wafelki.
Do masy można dodać kakao (ja dodaję dopiero po posmarowaniu części wafli - mam kolorowego "przekładańca"), pomiędzy wafle można też zetrzeć trochę orzechów, kokosa czy czekolady.
Gotowego "wafloka" należy położyć w chłodnym miejscu i przycisnąć (najlepiej położyć na nim deseczkę z garnkiem lub czymś innym).
Przepis dodał użytkownik maxiuq
Podziel się opinią
Komentarze