Składniki
- Paczka wafli
 - 20 dag masła
 - 2-3 jajka
 - ? szklanki cukru
 - ? szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
 - opcjonalnie kilka łyżeczek kakao,
 - 2 łyżki spirytusu,
 - starte orzechy,
 - kokos,
 - czekolada.
 
Przepis
Jajka z cukrem ubijam na parze. W ducy (glinianej misie) "kręcę" masło (margarynę). Do utartego tłuszczu, dodaję po trosze wystudzonej masy jajowo-cukrowej. Następnie mleko w proszku. Nie należy zapomnieć o odrobinie alkoholu - kilka łyżek spirytusu masie na pewno nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie uczyni ją lepszą i co ważne trwalszą. Jak wszystko wymieszamy, to smarujemy wafelki.
Przepis
Do masy można dodać kakao (ja dodaję dopiero po posmarowaniu części wafli - mam kolorowego "przekładańca"), pomiędzy wafle można też zetrzeć trochę orzechów, kokosa czy czekolady.
Przepis
Gotowego "wafloka" należy położyć w chłodnym miejscu i przycisnąć (najlepiej położyć na nim deseczkę z garnkiem lub czymś innym).
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl