Przekładaniec
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wódki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 950 g masy makowej gotowej z puszki
- Puszka brzoswiń
- Galaretka malinowa
- Krem karpatkowy (błyskawiczny
- polewa czekoladowa
Z jajek, 1 szklanki cukru, mąki i proszku do pieczenia pieczemy biszkopt (25 minut w temperaturze 200 stopni). Ostudzony dzielimy na dwa placki.
Z wody, łyżeczki cukru, soku cytrynowego i wódki przygotowujemy poncz, którym nasączamy biszkoptowe placki.
Na pierwszy placek rozsmarowujemy masę makową, na niej układamy cząstki brzoskwiń, które zalewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Następnie kładziemy karpatkowy krem i przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym. Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Przepis dodał użytkownik asieeenka03
Podziel się opinią
Komentarze