Przekąski poniżej 50 kalorii
Zamiast głodzić się i katować, lepiej postąpić zgodnie z najważniejszą zasadą diety "mż" (w wersji eleganckiej "mj" - czyli mniej jeść)! A jeszcze lepiej sprawdzić, które produkty mają najmniej kalorii i włączyć je do codziennego menu.
Wiele osób w walce o nienaganną figurę wybiera drastyczne metody, które zazwyczaj prowadzą do problemów ze zdrowiem i szybkim powrotem do dawnych kształtów. Zamiast głodzić się i katować, lepiej postąpić zgodnie z najważniejszą zasadą diety "mż" (w wersji eleganckiej "mj" - czyli mniej jeść)! A jeszcze lepiej sprawdzić, które produkty mają najmniej kalorii i włączyć je do codziennego menu. Najłatwiej to zrobić właśnie latem.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl
Marchewka
Pocięta w słupki może zastąpić chociażby paluszki, a jest ich zdecydowanie zdrowszą alternatywą. To warzywo jest przede wszystkim bogatym źródłem beta-karotenu. Poza prowitaminą A, razem z marchwią dostarczymy organizmowi witaminy B1, B2, PP, K oraz C, a także wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod oraz potas.potas. Wszystkie są naprawdę cenne dla naszego zdrowia, wpływając i na prace układu nerwowego, i stan naszej skóry. Z kolei prowitamina A zmienia się w wątrobie na witaminę A, która jest niezbędna dla prawidłowego działania całego narządu wzroku.
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada to bogactwo miazgi kakaowej, a ta jak wiadomo zawiera magnez, żelazo, potas oraz wiele cennych witamin i antyoksydantów. Naukowcy z Wielkiej Brytanii odkryli nawet, że posiada ona właściwości, dzięki którym chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym, dzięki czemu zmniejsza zachorowalność na nowotwory skóry.
Botwinka
Młode listki buraka ćwikłowego, czyli właśnie botwinka, to główny składnik, jednej z letnich (podawanych na zimno) zup. Warto ją polubić, bo liście, z których powstaje to cenne źródło wielu witamin i minerałów. Ze względu na dużą zawartość żelaza, botwinkę - w dowolnej postaci - powinny jeść osoby cierpiące na anemię, a także wegetarianie. Poza żelazem w zielonych liściach znajdziemy też wit. C i A oraz wapń. Liście buraka ćwikłowego działają też uspokajająco, odkwaszająco i oczyszczają organizm. A to wszystko za niespełna 20 kcal w 100 gramowej porcji.
Wafle ryżowe
Wafle ryżowe nie zawierają co prawda wielu witamin i mikroelementów, są za to niskokaloryczne. Mogą służyć zarówno jako przekąska, jak i jako zamiennik pieczywa. Zaletą wafli ryżowych jest dość wysoka zawartość błonnika, która na dłuższy czas pozawala zaspokoić uczucie głodu.
Pestki dyni
To doskonałe źródło cynku, manganu, magnezu, fosforu oraz żelaza. Ze względu na zawartość lecytyny są także doskonałą przekąską dla osób, które mają kłopoty z koncentracją. Pestki dyni warto też chrupać ze względu na fakt, że zawierają prawie pełen pakiet witamin z grupy B.
Galaretka bez cukru
Może nie jest tak kremowa jak tłuste i napakowane cukrem lody, mimo to może stanowić satysfakcjonujący deser dla wszystkich łasuchów na diecie. Oczywiście świetnie byłoby wzbogacić nią ciasto, ale żeby uniknąć zbędnych kalorii, lepiej wkroić do niej świeże owoce, na przykład maliny. Kto powiedział, że w czasie diety nie można sięgnąć po coś słodkiego?
Morele
Choć są słodkie, zawierają niewiele kalorii - a to dobra wiadomość dla łasuchów, którzy zamierzają zgubić zbędne kilogramy. Morela jest bogatym źródłem beta-karotenu - antyoksydantu, który nie tylko poprawia koloryt naszej skóry, ale też opóźnia procesy starzenia. Jest też dobrym źródłem potasu, reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek. Możesz ją schrupać na deser, ale także dodać do mięsnego obiadu.
Parmezan
Parmezan zawiera dużo więcej wapnia niż inne gatunki serów, ma też sporą zawartość białka. Oba te składniki przyspieszają spalanie tłuszczu w ludzkim organizmie, dzięki czemu ser (w umiarkowanych ilościach!) może stać się składnikiem diety odchudzającej! Używaj go do sałatek - wspaniale podkręca ich smak. Włoski naukowiec - dr Giuseppe Crippa udowodnił ostatnio, że zawarte w nim trypeptydy mogą pomóc znacząco obniżyć ciśnienie krwi.
Pomidor
Największym bogactwem jest tu likopen. To właśnie ten przeciwutleniacz odpowiada za właściwości antynowotworowe pomidora. Zgodnie z badaniami "American Journal of Lifestyle Medicine" jedzenie pomidorów może znacząco obniżyć ryzyko raka, osteoporozy i chorób serca. Wybieraj te z ekologicznych upraw - duże, soczyste - i jedz codziennie jako dodatek do kanapek i sałatek. A na obiad przygotuj prosty i pyszny, włoski sos pomidorowy!
Białko jajka
Niskokaloryczne, a co więcej bogate w proteiny, dzięki czemu zapewnia nam uczucie sytości i pomaga zgubić kilogramy. Ostatnie badania dowodzą, że ci, którzy jedzą jedno jajko na śniadanie, trudniej przybierają na wadzie, niż ci, którzy spożywają tylko produkty zbożowe. Oczywiście jajko z żółtkiem, ma już nieco więcej kalorii.
Pestki słonecznika
To świetny wybór dla osób, których organizm odczuwa deficyt witamin A, E oraz D. Ze wszystkich nasion, to właśnie słonecznik jest najbogatszym źródłem witaminy B6. Pestki słonecznika to także bogate źródło białka i żelaza (mają go dwa razy więcej niż rodzynki!), cynku, wapnia oraz potasu.
Jabłko
Najcenniejsze, co mają te owoce to skórka i pestki, czyli te elementy, które zwykle wyrzucamy. Zawierają one bowiem pektyny, które pomagają organizmowi oczyścić się z toksyn - pomagają usunąć resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną i neutralizują substancje toksyczne.
Truskawki
Są smaczne i wyjątkowo zdrowe. Jak pokazują ostatnie badania University of Warwick, jedzenie truskawek może pomóc obniżyć ryzyko chorób serca i cukrzycy. To witaminowa bomba - owoce Wzmacniają zęby, poprawiają pracę mięśni, odkwaszają organizm i podkręcają przemianę materii. Ale nie te z cukrem lub bitą śmietaną!
Świeży ananas
Dojrzały plasterek ananasa pachnie obłędnie i równie dobrze smakuje. To przekąska pełna witaminy C, B6 oraz manganu i miedzi. Ananas dodatkowo wspomaga odchudzanie, dzięki zawartości bromeliny oraz biotyny. Po taką przekąskę nie powinny sięgać osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy, ponieważ ananas (zwłaszcza niedojrzały) ma właściwości zakwaszające.
Ogórki małosolne
Jeśli szukasz słonej, chrupiącej przekąski, po którą możesz sięgać w każdej chwili bez poczucia winy, to ogórki małosolne doskonale się do tego nadają. W dodatku łatwo je przyrządzić w domu. Dlaczego warto stosować je w codziennej diecie? Ogórki pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu i sprzyjają lepszemu przyswajaniu potraw.
Poziomki
W świeżych owocach znajdują się duże ilości związków cukrowych, karotenoidy, kwasy organiczne, a wśród nich kwas salicylowy i askorbowy, czyli witamina C. Antocyjany, które zawierają poziomki, to bardzo silne przeciwutleniacze, korzystnie wpływające na nasze zdrowie. Zmniejszają ryzyko nowotworów i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Jedzmy więc poziomki na zdrowie, tym bardziej, że nie zagrażają naszej wadze.
Czerwone porzeczki
To przede wszystkim świetne źródło witaminy C. Czerwone kulki zawierają także beta-karoten, potas, wapń, fosfor, miedź i magnez. Duża ilość błonnika, a szczególnie jego rozpuszczalnej frakcji, czyli pektyn powoduje, że można z nich przygotowywać wspaniałe galaretki. Te same składniki wspaniale oczyszczają jelita. Kiedyś leczono nimi zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Papryka
Jak pokazują ostatnie badania, papryka pomaga spalić tłuszcz. Co więcej, witaminy z grupy B, które znajdziemy w tym smakowitym warzywie, nie tylko korzystnie wpływają na nasz system nerwowy, ale zapobiegają też obrzękom, co może pomóc uchronić się przed chorobami serca. Zawarty w dużych ilościach w czerwonej papryce beta-karoten, korzystnie wpłynie też na naszą cerę.