Przekąski od 1 do 25 kalorii
Tylko woda nie ma kalorii, ale te produkty do kalorycznych też nie należą i możesz jeść je do woli!
Po tym nie przytyjesz!
Tylko woda nie ma kalorii, ale te produkty do kalorycznych też nie należą i możesz jeść je do woli!
Galaretka bez cukru 1/2 filiżanki - 25 kalorii
Może nie jest tak kremowa jak tłuste i napakowane cukrem lody, mimo to może stanowić satysfakcjonujący deser dla wszystkich łasuchów na diecie. Oczywiście świetnie byłoby wzbogacić nią ciasto, ale żeby uniknąć zbędnych kalorii, lepiej wkroić do niej świeże owoce, na przykład maliny. Kto powiedział, że w czasie diety nie można sięgnąć po coś słodkiego?
MD/mmch
Melon kantalupa - 24 kalorie
1/8 melona = 24 kcal
Melony stanowią orzeźwiającą przekąskę, po którą chętnie sięgają w gorące dni nie tylko mieszkańcy południa Europy. To zresztą nie jedyna ich zaleta. Dzięki dużej zawartości wody, pomagają zapobiegać odwodnieniu w czasie upałów. Są również źródłem antyoksydantów. Ta odmina ma w sobie także dużo witamin, które chronią przed chorobi oczu.
Humus - 23 kalorie
1 łyżeczka = 23 kcal
Jest nieodzownym składnikiem diety wegetariańskiej, ze względu na dużą zawartość protein. Ten bliskowschodni przysmak przygotowuje się z ciecierzycy, pasty sezamowej i aromatycznych przypraw. Jedzenie pasty humus ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Zawarty w ciecierzycy błonnik, korzystnie wpływa na trawienie i przemianę materii, a antyoksydanty pomagają zwalczać wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegają wielu groźnym chorobom.
Pomidor - 22 kalorie
1 pomidor = 22 kcal
Największym bogactwem jest tu likopen. To właśnie ten przeciwutleniacz odpowiada za właściwości antynowotworowe pomidora. Zgodnie z badaniami 'American Journal of Lifestyle Medicine" jedzenie pomidorów może znacząco obniżyć ryzyko raka, osteoporozy i chorób serca. Wybieraj te z ekologicznych upraw - duże, soczyste - i jedz codziennie jako dodatek do kanapek i sałatek. A na obiad przygotuj prosty i pyszny, włoski sos pomidorowy!
Parmezan - 21 kalorii
1 łyżka stołowa = 21 kcal
Parmezan zawiera dużo więcej wapnia niż inne gatunki serów, ma też sporą zawartość białka. Oba te składniki przyspieszają spalanie tłuszczu w ludzkim organizmie, dzięki czemu ser (w umiarkowanych ilościach!) może stać się składnikiem diety odchudzającej! Używaj go do sałatek ? wspaniale podkręca ich smak. Włoski naukowiec - dr Giuseppe Crippa udowodnił ostatnio, że zawarte w nim trypeptydy mogą pomóc znacząco obniżyć ciśnienie krwi.
Białko jajka - 20 kalorii
1 białko = 20 kcal
Niskokaloryczne, a co więcej bogate w proteiny, dzięki czemu zapewnia nam uczucie sytości i pomaga zgubić kilogramy. Ostatnie badania dowodzą, że ci, którzy jedzą jedno jajko na śniadanie, trudniej przybierają na wadzie, niż ci, którzy spożywają tylko produkty zbożowe. Oczywiście jajko z żółtkiem, ma już nieco więcej kalorii.
Kapusta - 19 kalorii
1 filiżanka = 19 kcal
Najlepiej jeść ją surową lub ugotować na parze, żeby nie straciła swoich substancji odżywczych. Badania dowodzą, że ta przygotowywana na parze zawiera nawet więcej substancji przeciwrakowych. Świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu czy podstawa sałatki lub surówki.
Cukinia - 18 kalorii
1 filiżanka = 18 kcal
Jeśli jesteś na diecie, koniecznie włącz cukinię jednym do swojego codziennego jadłospisu. To delikatne warzywo w większości składa się z wody i jest bogatym źródłem witamin i minerałów m.in. PP, C, z grupy B oraz wapnia i potasu. Można ją przyrządzić na wiele sposobów: dusić, piec, gotować na parze i grillować. Świetnie smakuje sama, lekko doprawiona, w towarzystwie innych warzyw lub jako dodatek do mięsa.
Morela - 17 kalorii
1 morela = 17 kcal
Choć jest słodka, zawiera niewiele kalorii - a to dobra wiadomość dla łasuchów, którzy zamierzają zgubić zbędne kilogramy. Morela jest bogatym źródłem beta-karotenu - antyoksydantu, który nie tylko poprawia koloryt naszej skóry, ale też opóźnia procesy starzenia. Ponieważ jest bogatym źródłem potasu, reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek. Możesz ją schrupać na deser, ale także dodać do mięsnego obiadu.
Cytryna - 16 kalorii
1 cytryna = 16 kcal
Zazwyczaj dodajemy ją do herbaty, gdy jesteśmy przeziębieni lub brakuje nam witaminy C. Nie zapominajmy, że cytryna zawiera także pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik, który pomaga w odchudzaniu. Dodawaj ją codziennie do wody. Cytryna podkręci jej smak i zapobiegnie podjadaniu między posiłkami.
Pieczarki - 15 kalorii
1 filiżanka surowych pieczarek = 15 kcal
Grzyby to świetny dodatek do potraw nie tylko ze względów smakowych. Pieczarki zawierają naturalne antyoksydanty i związki mineralne. Nieocenione wartości antybakteryjne ma selen - to dzięki niemu można radykalnie zminimalizować ryzyko niebezpiecznych powikłań niezaleczonych przeziębień. Pieczarki są też cennym źródłem witamin z grupy B - B2, czyli ryboflawiny oraz PP, czyli niacyny. Są też idealnym składnikiem diety wszystkich dbających o linię.
Świeży ogórek - 14 kalorii
1 filiżanka = 14 kalorii
Choć w porównaniu z innymi warzywami ogórki zawierają niewielkie ilości składników odżywczych, są lekkie i smaczne. Ogórek w 96 proc. składa się z wody i jest również doskonałym składnikiem odświeżających lekkich, letnich dań. Sok z ogórków jest znany ze swoich właściwości oczyszczających.
Brokuły - 13 kalorii
1 różyczka = 13 kcal
Mają niewiele kalorii i bardzo dużo wapnia. Bogate w błonnik brokuły mogą również pomóc zapobiegać nowotworom. Badania opublikowane w 'Molecular Nutrition and Food Research" pokazują, że substancje zawarte w brokułach pomagają zwalczać komórki rakowe. Duża zawartość chromu sprawia, że warzywo to jest również polecane cukrzykom. Wcale nie musisz ich gotować. Można je schrupać na surowo, same lub z lekkim dipem jogurtowy.
Szparagi - 12 kalorii
4 gotowane szparagi = 12 kcal
Zawarte w szparagach przeciwutleniacze wymiatają wolne rodniki, a beta-karoten korzystnie wpływa na cerę. Ale to nie wszystko. Czy wiesz, że szparagi mogą pomóc lepiej znosić objawy kaca? Wszystko dlatego, że podnoszą poziom enzymów wątrobowych, który jest obniżany przez alkohol.
Miechunka pomidorowa - 11 kalorii
1 miechunka = 11 kcal
Krewna pomidora jest doskonałą bazą dla różnych przetworów, takich jak sosy i konfitury. Ma wyśmienity smak. Bogactwem miechunki jest kwercetyna. To żółty barwnik i antyutleniacz z grupy flawonoidów, który jest dla niej tym, czym likopen dla pomidora. Działa ona nie tylko przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Ma również silnie właściwości przeciwhistaminowe, dlatego to warzywo jest szczególnie polecane dla alergików.
Sałata rzymska - 10 kalorii
1 filiżanka = 10 kcal
Sałata sałacie nierówna, dlatego warto kupić jej rzymską odmianę. To bogactwo smaku i wartości odżywczych. Jej słodkawa nuta idealnie komponuje się z czosnkiem i majonezem, choć tego drugiego nie polecamy na co dzień. Wyjątkowo uboga w kalorie, ma dużo wody. To także źródło witamin A, K, C oraz tych z grupy B.
Serce palmy - 9 kalorii
1 serce palmy z puszki = 9 kcal
Choć nie należy do szczególnie popularnych, zwłaszcza w Polsce, warto wiedzieć, że to wyjątkowe warzywo ma niewiele kalorii i dużą zawartość błonnika. Kontrowersyjny sposób pozyskiwania serca palmy - uzyskuje się je rdzenie młodego pnia palmowego, sprawia, że potrawa jest dość droga. Zazwyczaj dodaje się ją do sałatek. Ta, z jego najdroższą odmianą - Deckeni, nazywana jest sałatką milionerów.
Ogórek małosolny - 8 kalorii
1 ogórek - 8 kcal
Jeśli szukasz słonej, chrupiącej przekąski, po którą możesz sięgać w każdej chwili bez poczucia winy, to ogórki małosolne doskonale się do tego nadają. W dodatku łatwo je przyrządzić w domu. Dlaczego warto stosować je w codziennej diecie? Ogórki pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu i sprzyjają lepszemu przyswajaniu potraw.
Szpinak - 7 kalorii
1 filiżanka świeżego szpinaku = 7 kcal
Popeye używał go głównie do budowania masy mięśniowej. Ale szpinak ma dużo innych, dobroczynnych właściwości. Jest bogatym źródłem kwasów omega-3, witamin z grupy B, co pomaga obniżyć ryzyko chorób serca, udaru i osteoporozy. Kwas foliowy i witamina C wpływają z kolei na jędrność skóry. Twoja dzienna porcja szpinaku: jedna filiżanka świeżego lub pół filiżanki gotowanego. Nie lubisz tego warzywa? Spróbuj dodać gałki muszkatołowej i czosnku.
Seler naciowy - 6 kalorii
1 łodyga = 6 kcal
Podobno bez niego nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca. Seler przyspiesza metabolizm, dzięki czemu ułatwia odchudzanie. Japońscy naukowcy znaleźli w nim aż 86 substancji, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie! Badania University of Missouri pokazują, że spożywanie selera naciowego może znacząco zatrzymać proces mnożenie się komórek rakowych, w przypadku nowotworów piersi.
Szalotka - 5 kalorii
1 szalotka = 5 kcal
Szalotka, znana również jako zielona cebulka, jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju dań: twarogów, mięs, kanapek czy sałatek. Ma mało kalorii, niską zawartość sodu i zero tłuszczu. Badania pokazują, że pomaga zmniejszyć stany zapalne, a nawet przeciwdziała niektórym nowotworom. Zanim więc w czasie przeziębienia sięgniesz po aspirynę, wypróbuj naturalnych właściwości tego warzywa. Używaj jej do woli ? 100g szalotki to tylko 31 kalorii.
Truskawki - 4 kalorie
1 truskawka = 4 kcal
Są smaczne i wyjątkowo zdrowe. Jak pokazują ostatnie badania University of Warwick, jedzenie truskawek może pomóc obniżyć ryzyko chorób serca i cukrzycy. To witaminowa bomba - owoce Wzmacniają zęby, poprawiają pracę mięśni, odkwaszają organizm i podkręcają przemianę materii. Ale nie te z cukrem lub bitą śmietaną!
Kalafior ? 3 kalorie
1 różyczka = 3 kcal
Chrupiące różyczki kalafiora są po brzegi wypełnione dobroczynnym błonnikiem. Dlaczego jeszcze watro sięgnąć po to warzywo, gdy dbamy o linię? Systematyczne spożywanie pomoże uzupełnić niedobory: wapnia, żelaza, fosforu, jodu, manganu, magnezu, sodu, potasu, fluoru, a także witamin z grupy B, C i K. Jeśli jesteś fanką puree ziemniaczanego, spróbuj wersję z kalafiora, smakuje równie wyśmienicie.
Papryka - 2 kalorie
1 surowy plasterek = 2 kcal
Jak pokazują ostatnie badania, papryka pomaga spalić tłuszcz. Co więcej, witaminy z grupy B, które znajdziemy w tym smakowitym warzywie, nie tylko korzystnie wpływają na nasz system nerwowy, ale zapobiegają też obrzękom, co może pomóc uchronić się przed chorobami serca. Zawarty w dużych ilościach w czerwonej papryce beta-karoten, korzystnie wpłynie też na naszą cerę.
Rzodkiewka - 1 kaloria
1 rzodkiewka = 1 kcal
To chrupiące warzywo jest nie tylko dekoracją do kanapek i sałatek. Jedna średnia rzodkiewka ma tylko jedną kalorię! Co więcej, rzodkiewka jest bogata w błonnik i sprawia, że czujemy się syci na dłużej. Jest źródłem wielu witamin, a połączenie trzech mikroelementów w jednym warzywie: żelaza, miedzi i manganu działa korzystnie na procesy krwiotwórcze, dlatego rzodkiewka jest polecana osobom cierpiącym na niedokrwistość.