Przekąski od 1 do 25 kalorii

Tylko woda nie ma kalorii, ale te produkty do kalorycznych też nie należą i możesz jeść je do woli!

Obraz

/ 25Po tym nie przytyjesz!

Obraz
© archiwum

Tylko woda nie ma kalorii, ale te produkty do kalorycznych też nie należą i możesz jeść je do woli!

Galaretka bez cukru 1/2 filiżanki - 25 kalorii

Może nie jest tak kremowa jak tłuste i napakowane cukrem lody, mimo to może stanowić satysfakcjonujący deser dla wszystkich łasuchów na diecie. Oczywiście świetnie byłoby wzbogacić nią ciasto, ale żeby uniknąć zbędnych kalorii, lepiej wkroić do niej świeże owoce, na przykład maliny. Kto powiedział, że w czasie diety nie można sięgnąć po coś słodkiego?

MD/mmch

/ 25Melon kantalupa - 24 kalorie

Obraz
© archiwum

1/8 melona = 24 kcal

Melony stanowią orzeźwiającą przekąskę, po którą chętnie sięgają w gorące dni nie tylko mieszkańcy południa Europy. To zresztą nie jedyna ich zaleta. Dzięki dużej zawartości wody, pomagają zapobiegać odwodnieniu w czasie upałów. Są również źródłem antyoksydantów. Ta odmina ma w sobie także dużo witamin, które chronią przed chorobi oczu.

/ 25Humus - 23 kalorie

Obraz
© archiwum

1 łyżeczka = 23 kcal

Jest nieodzownym składnikiem diety wegetariańskiej, ze względu na dużą zawartość protein. Ten bliskowschodni przysmak przygotowuje się z ciecierzycy, pasty sezamowej i aromatycznych przypraw. Jedzenie pasty humus ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Zawarty w ciecierzycy błonnik, korzystnie wpływa na trawienie i przemianę materii, a antyoksydanty pomagają zwalczać wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegają wielu groźnym chorobom.

/ 25Pomidor - 22 kalorie

Obraz
© archiwum

1 pomidor = 22 kcal

Największym bogactwem jest tu likopen. To właśnie ten przeciwutleniacz odpowiada za właściwości antynowotworowe pomidora. Zgodnie z badaniami 'American Journal of Lifestyle Medicine" jedzenie pomidorów może znacząco obniżyć ryzyko raka, osteoporozy i chorób serca. Wybieraj te z ekologicznych upraw - duże, soczyste - i jedz codziennie jako dodatek do kanapek i sałatek. A na obiad przygotuj prosty i pyszny, włoski sos pomidorowy!

/ 25Parmezan - 21 kalorii

Obraz
© archiwum

1 łyżka stołowa = 21 kcal

Parmezan zawiera dużo więcej wapnia niż inne gatunki serów, ma też sporą zawartość białka. Oba te składniki przyspieszają spalanie tłuszczu w ludzkim organizmie, dzięki czemu ser (w umiarkowanych ilościach!) może stać się składnikiem diety odchudzającej! Używaj go do sałatek ? wspaniale podkręca ich smak. Włoski naukowiec - dr Giuseppe Crippa udowodnił ostatnio, że zawarte w nim trypeptydy mogą pomóc znacząco obniżyć ciśnienie krwi.

/ 25Białko jajka - 20 kalorii

Obraz
© archiwum

1 białko = 20 kcal

Niskokaloryczne, a co więcej bogate w proteiny, dzięki czemu zapewnia nam uczucie sytości i pomaga zgubić kilogramy. Ostatnie badania dowodzą, że ci, którzy jedzą jedno jajko na śniadanie, trudniej przybierają na wadzie, niż ci, którzy spożywają tylko produkty zbożowe. Oczywiście jajko z żółtkiem, ma już nieco więcej kalorii.

/ 25Kapusta - 19 kalorii

Obraz
© archiwum

1 filiżanka = 19 kcal

Najlepiej jeść ją surową lub ugotować na parze, żeby nie straciła swoich substancji odżywczych. Badania dowodzą, że ta przygotowywana na parze zawiera nawet więcej substancji przeciwrakowych. Świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu czy podstawa sałatki lub surówki.

/ 25Cukinia - 18 kalorii

Obraz
© archiwum

1 filiżanka = 18 kcal

Jeśli jesteś na diecie, koniecznie włącz cukinię jednym do swojego codziennego jadłospisu. To delikatne warzywo w większości składa się z wody i jest bogatym źródłem witamin i minerałów m.in. PP, C, z grupy B oraz wapnia i potasu. Można ją przyrządzić na wiele sposobów: dusić, piec, gotować na parze i grillować. Świetnie smakuje sama, lekko doprawiona, w towarzystwie innych warzyw lub jako dodatek do mięsa.

/ 25Morela - 17 kalorii

Obraz
© archiwum

1 morela = 17 kcal

Choć jest słodka, zawiera niewiele kalorii - a to dobra wiadomość dla łasuchów, którzy zamierzają zgubić zbędne kilogramy. Morela jest bogatym źródłem beta-karotenu - antyoksydantu, który nie tylko poprawia koloryt naszej skóry, ale też opóźnia procesy starzenia. Ponieważ jest bogatym źródłem potasu, reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek. Możesz ją schrupać na deser, ale także dodać do mięsnego obiadu.

10 / 25Cytryna - 16 kalorii

Obraz
© archiwum

1 cytryna = 16 kcal

Zazwyczaj dodajemy ją do herbaty, gdy jesteśmy przeziębieni lub brakuje nam witaminy C. Nie zapominajmy, że cytryna zawiera także pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik, który pomaga w odchudzaniu. Dodawaj ją codziennie do wody. Cytryna podkręci jej smak i zapobiegnie podjadaniu między posiłkami.

11 / 25Pieczarki - 15 kalorii

Obraz
© archiwum

1 filiżanka surowych pieczarek = 15 kcal

Grzyby to świetny dodatek do potraw nie tylko ze względów smakowych. Pieczarki zawierają naturalne antyoksydanty i związki mineralne. Nieocenione wartości antybakteryjne ma selen - to dzięki niemu można radykalnie zminimalizować ryzyko niebezpiecznych powikłań niezaleczonych przeziębień. Pieczarki są też cennym źródłem witamin z grupy B - B2, czyli ryboflawiny oraz PP, czyli niacyny. Są też idealnym składnikiem diety wszystkich dbających o linię.

12 / 25Świeży ogórek - 14 kalorii

Obraz
© archiwum

1 filiżanka = 14 kalorii

Choć w porównaniu z innymi warzywami ogórki zawierają niewielkie ilości składników odżywczych, są lekkie i smaczne. Ogórek w 96 proc. składa się z wody i jest również doskonałym składnikiem odświeżających lekkich, letnich dań. Sok z ogórków jest znany ze swoich właściwości oczyszczających.

13 / 25Brokuły - 13 kalorii

Obraz
© archiwum

1 różyczka = 13 kcal

Mają niewiele kalorii i bardzo dużo wapnia. Bogate w błonnik brokuły mogą również pomóc zapobiegać nowotworom. Badania opublikowane w 'Molecular Nutrition and Food Research" pokazują, że substancje zawarte w brokułach pomagają zwalczać komórki rakowe. Duża zawartość chromu sprawia, że warzywo to jest również polecane cukrzykom. Wcale nie musisz ich gotować. Można je schrupać na surowo, same lub z lekkim dipem jogurtowy.

14 / 25Szparagi - 12 kalorii

Obraz
© archiwum

4 gotowane szparagi = 12 kcal

Zawarte w szparagach przeciwutleniacze wymiatają wolne rodniki, a beta-karoten korzystnie wpływa na cerę. Ale to nie wszystko. Czy wiesz, że szparagi mogą pomóc lepiej znosić objawy kaca? Wszystko dlatego, że podnoszą poziom enzymów wątrobowych, który jest obniżany przez alkohol.

15 / 25Miechunka pomidorowa - 11 kalorii

Obraz
© archiwum

1 miechunka = 11 kcal

Krewna pomidora jest doskonałą bazą dla różnych przetworów, takich jak sosy i konfitury. Ma wyśmienity smak. Bogactwem miechunki jest kwercetyna. To żółty barwnik i antyutleniacz z grupy flawonoidów, który jest dla niej tym, czym likopen dla pomidora. Działa ona nie tylko przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Ma również silnie właściwości przeciwhistaminowe, dlatego to warzywo jest szczególnie polecane dla alergików.

16 / 25Sałata rzymska - 10 kalorii

Obraz
© archiwum

1 filiżanka = 10 kcal

Sałata sałacie nierówna, dlatego warto kupić jej rzymską odmianę. To bogactwo smaku i wartości odżywczych. Jej słodkawa nuta idealnie komponuje się z czosnkiem i majonezem, choć tego drugiego nie polecamy na co dzień. Wyjątkowo uboga w kalorie, ma dużo wody. To także źródło witamin A, K, C oraz tych z grupy B.

17 / 25Serce palmy - 9 kalorii

Obraz
© archiwum

1 serce palmy z puszki = 9 kcal

Choć nie należy do szczególnie popularnych, zwłaszcza w Polsce, warto wiedzieć, że to wyjątkowe warzywo ma niewiele kalorii i dużą zawartość błonnika. Kontrowersyjny sposób pozyskiwania serca palmy - uzyskuje się je rdzenie młodego pnia palmowego, sprawia, że potrawa jest dość droga. Zazwyczaj dodaje się ją do sałatek. Ta, z jego najdroższą odmianą - Deckeni, nazywana jest sałatką milionerów.

18 / 25Ogórek małosolny - 8 kalorii

Obraz
© archiwum

1 ogórek - 8 kcal

Jeśli szukasz słonej, chrupiącej przekąski, po którą możesz sięgać w każdej chwili bez poczucia winy, to ogórki małosolne doskonale się do tego nadają. W dodatku łatwo je przyrządzić w domu. Dlaczego warto stosować je w codziennej diecie? Ogórki pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu i sprzyjają lepszemu przyswajaniu potraw.

19 / 25Szpinak - 7 kalorii

Obraz
© archiwum

1 filiżanka świeżego szpinaku = 7 kcal

Popeye używał go głównie do budowania masy mięśniowej. Ale szpinak ma dużo innych, dobroczynnych właściwości. Jest bogatym źródłem kwasów omega-3, witamin z grupy B, co pomaga obniżyć ryzyko chorób serca, udaru i osteoporozy. Kwas foliowy i witamina C wpływają z kolei na jędrność skóry. Twoja dzienna porcja szpinaku: jedna filiżanka świeżego lub pół filiżanki gotowanego. Nie lubisz tego warzywa? Spróbuj dodać gałki muszkatołowej i czosnku.

20 / 25Seler naciowy - 6 kalorii

Obraz
© archiwum

1 łodyga = 6 kcal

Podobno bez niego nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca. Seler przyspiesza metabolizm, dzięki czemu ułatwia odchudzanie. Japońscy naukowcy znaleźli w nim aż 86 substancji, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie! Badania University of Missouri pokazują, że spożywanie selera naciowego może znacząco zatrzymać proces mnożenie się komórek rakowych, w przypadku nowotworów piersi.

21 / 25Szalotka - 5 kalorii

Obraz
© archiwum

1 szalotka = 5 kcal

Szalotka, znana również jako zielona cebulka, jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju dań: twarogów, mięs, kanapek czy sałatek. Ma mało kalorii, niską zawartość sodu i zero tłuszczu. Badania pokazują, że pomaga zmniejszyć stany zapalne, a nawet przeciwdziała niektórym nowotworom. Zanim więc w czasie przeziębienia sięgniesz po aspirynę, wypróbuj naturalnych właściwości tego warzywa. Używaj jej do woli ? 100g szalotki to tylko 31 kalorii.

22 / 25Truskawki - 4 kalorie

Obraz
© archiwum

1 truskawka = 4 kcal

Są smaczne i wyjątkowo zdrowe. Jak pokazują ostatnie badania University of Warwick, jedzenie truskawek może pomóc obniżyć ryzyko chorób serca i cukrzycy. To witaminowa bomba - owoce Wzmacniają zęby, poprawiają pracę mięśni, odkwaszają organizm i podkręcają przemianę materii. Ale nie te z cukrem lub bitą śmietaną!

23 / 25Kalafior ? 3 kalorie

Obraz
© archiwum

1 różyczka = 3 kcal

Chrupiące różyczki kalafiora są po brzegi wypełnione dobroczynnym błonnikiem. Dlaczego jeszcze watro sięgnąć po to warzywo, gdy dbamy o linię? Systematyczne spożywanie pomoże uzupełnić niedobory: wapnia, żelaza, fosforu, jodu, manganu, magnezu, sodu, potasu, fluoru, a także witamin z grupy B, C i K. Jeśli jesteś fanką puree ziemniaczanego, spróbuj wersję z kalafiora, smakuje równie wyśmienicie.

24 / 25Papryka - 2 kalorie

Obraz
© archiwum

1 surowy plasterek = 2 kcal

Jak pokazują ostatnie badania, papryka pomaga spalić tłuszcz. Co więcej, witaminy z grupy B, które znajdziemy w tym smakowitym warzywie, nie tylko korzystnie wpływają na nasz system nerwowy, ale zapobiegają też obrzękom, co może pomóc uchronić się przed chorobami serca. Zawarty w dużych ilościach w czerwonej papryce beta-karoten, korzystnie wpłynie też na naszą cerę.

25 / 25Rzodkiewka - 1 kaloria

Obraz
© archiwum

1 rzodkiewka = 1 kcal

To chrupiące warzywo jest nie tylko dekoracją do kanapek i sałatek. Jedna średnia rzodkiewka ma tylko jedną kalorię! Co więcej, rzodkiewka jest bogata w błonnik i sprawia, że czujemy się syci na dłużej. Jest źródłem wielu witamin, a połączenie trzech mikroelementów w jednym warzywie: żelaza, miedzi i manganu działa korzystnie na procesy krwiotwórcze, dlatego rzodkiewka jest polecana osobom cierpiącym na niedokrwistość.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji