Proste ciasto z jagodami
Sezon na jagody trwa w najlepsze, dlatego mamy dla was przepis na pyszne ciasto z tymi letnimi owocami. Zrobicie je naprawdę szybko, a efekt będzie nieziemsko smaczny. Przekonajcie się sami!
Karolina Wójciga
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 6 jaj,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 szklanki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 kg jagód (lub innych letnich owoców).
Przepis
Na początek rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Kiedy piana jest prawie gotowa, zacznij stopniowo dodawać cukier. Teraz, cały czas mieszając, dodaj żółtka i olej. Na koniec partiami wsypuj przesianą mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto wlej do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzch delikatnie wysyp jagody, wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 45-50 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl