Trwa ładowanie...
abc gotowania
16-04-2016 08:31

Proste ciasto czekoladowe

Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto. Gęste, wilgotne (ale nie tak bardzo jak brownies), niesamowicie aromatyczne.

Proste ciasto czekoladoweŹródło: www.malacukierenka.pl
dtjboc0
dtjboc0

Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto. Gęste, wilgotne (ale nie tak bardzo jak brownies)
, niesamowicie aromatyczne. Cudownie pachnie czekoladą w całym domu już na samym początku przygotowywania ciasta. Jak podkreśla autorka przepisu, Natalia Kudela z bloga "Mała Cukierenka", jest takie proste w przygotowaniu, że nie używamy nawet miksera. Podczas pieczenia ciasto popękało, ale to w niczym nie przeszkadza, ponieważ wszystko zakryje nam polewa czekoladowa.

Składniki na ciasto:

250 g masła
250 g gorzkiej czekolady 60 proc. połamanej na kawałki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
180 ml gorącej wody
300 g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g dobrego, ciemnego kakao
220-250 g cukru
4 jajka lekko ubite widelcem
2 łyżki oleju
120 ml maślanki lub jogurtu

Polewa:

150 g gorzkiej czekolady
150 g masła

  1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać 180 ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia.
  1. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać.
  1. Do mąki dodać jajka, olej, maślankę i 3-4 razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.
  1. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piekłam w temperaturze 160 stopni C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 25 minut. Ostatnio z braku czasu piekłam to ciasto w 180 stopni C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut i też upiekło się super.
  1. Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (troszkę zgęstnieje).
  1. Ostygnięte ciasto wyjąć z formy, jeśli bardzo popękało, możemy troszkę wyrównać wierzch nożem. Ciasto polać polewą, można to zrobić w dwóch etapach. Najpierw rozprowadzić pierwszą warstwę, odstawić na 5 minut i polać drugi raz. Udanych wypieków:)
dtjboc0

[

(fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

dtjboc0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj