Proste ciasto czekoladowe
Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto. Gęste, wilgotne (ale nie tak bardzo jak brownies), niesamowicie aromatyczne.
Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto. Gęste, wilgotne (ale nie tak bardzo jak brownies)
, niesamowicie aromatyczne. Cudownie pachnie czekoladą w całym domu już na samym początku przygotowywania ciasta. Jak podkreśla autorka przepisu, Natalia Kudela z bloga "Mała Cukierenka", jest takie proste w przygotowaniu, że nie używamy nawet miksera. Podczas pieczenia ciasto popękało, ale to w niczym nie przeszkadza, ponieważ wszystko zakryje nam polewa czekoladowa.
Składniki na ciasto:
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady 60 proc. połamanej na kawałki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
180 ml gorącej wody
300 g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g dobrego, ciemnego kakao
220-250 g cukru
4 jajka lekko ubite widelcem
2 łyżki oleju
120 ml maślanki lub jogurtu
Polewa:
150 g gorzkiej czekolady
150 g masła
- Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać 180 ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia.
- Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać.
- Do mąki dodać jajka, olej, maślankę i 3-4 razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.
- Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piekłam w temperaturze 160 stopni C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 25 minut. Ostatnio z braku czasu piekłam to ciasto w 180 stopni C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut i też upiekło się super.
- Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (troszkę zgęstnieje).
- Ostygnięte ciasto wyjąć z formy, jeśli bardzo popękało, możemy troszkę wyrównać wierzch nożem. Ciasto polać polewą, można to zrobić w dwóch etapach. Najpierw rozprowadzić pierwszą warstwę, odstawić na 5 minut i polać drugi raz. Udanych wypieków:)
[
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: przepis na proste ciasto cytrynowe.
POLECAMY RÓWNIEŻ: