prosiaczki
- 15 dag Kasi
- 35 dag maki
- 2 zoltka
- smietana ile wejdzie (jest to okolo 3/4 szk)
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie dowolne: marmolada , owoce, czekolada...
Z podanych skladnikow zagniatamy ciasto kruche.
Walkujemy na cienki placek.
Na przygotowanie jedengo prosiaczka wycinamy dwa kolka szklanka i jedno male kieliszkiem oraz dwa male trojkaciki na uszka. Na pierwszym duzym kolku ukladamy nadzienie, przykrywamy drugim duzym kolkiem , dociskamy brzegi. Mozna uzyc bialka do sklejania poszczegolnych czesci.Na srodku doklejamu male kolko robiac rowniez dwie dziurki jako nosek prosiaczka. Dociskamy rodzynki w miejsce oczu i przyklejamy trojkaciki zaginajac je jako uszka. Calosc posmarowac bialkiem i wstawic do piekarnika na ok 25 min. (az sie zarumieni)
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze