Produkty dla zdrowych oczu

Szacuje się, że co drugi Polak ma problemy ze wzrokiem, któremu nie sprzyja styl życia współczesnego człowieka - długie godziny spędzane przed ekranem komputera czy przebywanie w klimatyzowanych pomieszczeniach. Jak wzmocnić osłabione oczy? Na przykład wprowadzając do jadłospisu odpowiednie produkty.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 10Co drugi Polak ma problemy ze wzrokiem

Obraz
© Shutterstock.com

To jedna z nielicznych roślin jadalnych odpornych na mróz i zbierana nawet zimą. Niska temperatura pozbawia jarmuż charakterystycznej goryczki, ale nie wpływa na cenne składniki warzywa, m.in. wspomagający trawienie błonnik, chlorofil (hamuje przemianę zdrowych komórek w nowotworowe) oraz witaminy - C, A, K i z grupy B.
Już 2-3 liście jarmużu dostarczają nam wymaganej przez organizm dziennej dawki luteiny, która chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, a także filtruje szkodliwe dla naszego wzroku światło niebieskie emitowane przez monitory komputerów, tablety i smartfony.

RAF/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 10Marchewka

Obraz
© Shutterstock.com

Już przed wiekami ceniono korzystny wpływ tego warzywa na wzrok. Dziś wiemy, że to przede wszystkim zasługa beta-karotenu, którego marchewka jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł. Oczywiście jej jedzenie nie wyleczy nas z krótko- czy dalekowzroczności, ale może uchronić przed tzw. kurzą ślepotą, czyli zaburzeniem adaptacji oka do widzenia w ciemności. Witamina A łączy się z opsyną - białkiem występującym w komórkach siatkówki, tworząc rodopsynę, substancję niezbędną do prawidłowego widzenia po ciemku.

/ 10Olej słonecznikowy

Obraz
© Shutterstock.com

Tłuszcz roślinny wytwarzany z nasion słonecznika świetnie nadaje się do smażenia czy wzbogacania smaku sałatek. Warto z tego korzystać, ponieważ olej znakomicie wpływa również na nasz wzrok. To zasługa wysokiej zawartości witaminy E, czyli jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy, chroniącego organizm (w tym także oczy) przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Olej słonecznikowy skrywa też cenne dla narządu wzroku wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz omega-6.

/ 10Łosoś

Obraz
© Shutterstock.com

Nie da się ukryć, że jest to ryba tłusta, ponieważ zawiera aż 14 proc. tłuszczu, na szczęście bardzo korzystnego dla naszego organizmu. Mięso łososia to skarbnica długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które nie tylko chronią wzrok, ale również pozytywnie wpływają na układ krążenia, wzmacniają odporność oraz poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Łosoś jest też skarbnicą witamin A i D, uchodzących za naturalne "wspomagacze" procesów widzenia.

/ 10Aronia

Obraz
© Shutterstock.com

Jesienią warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie soków, nalewek, dżemów czy galaretek z tych wyjątkowo wartościowych owoców. Swoje wspaniałe właściwości aronia zawdzięcza m.in. naturalnym barwnikom - antocyjanom, które działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Pobudzają też organizm do produkcji rodopsyny, czyli związku stanowiącego światłoczuły barwnik siatkówki i umożliwiającego prawidłowe widzenie. Aronia pozytywnie wpływa na wzrok zmęczony m.in. długim przesiadywaniem przed komputerem czy telewizorem.

/ 10Orzechy brazylijskie

Obraz
© Shutterstock.com

Te bardzo tłuste orzechy uprawiane w Ameryce Południowej słyną przede wszystkim z wyjątkowo wysokiej zawartości selenu - mikroelementu, który odgrywa bardzo istotną rolę w zapewnieniu naszym oczom dobrej kondycji. Selen wspólnie z witaminą E (także istotnym składnikiem orzechów brazylijskich) pozwala skutecznie powstrzymywać procesy starzenia i degeneracji narządu wzroku.

RAF/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 10Czerwone winogrona

Obraz
© Shutterstock.com

Każda odmiana winogron jest korzystna dla naszego zdrowia, ale zdecydowanie bardziej wartościowe są owoce ciemniejsze. Za ich kolor odpowiadają antocyjany - barwniki, które m.in. poprawiają procesy widzenia. Dużą zaletą czerwonych winogron jest bogactwo polifenoli. Do najważniejszych z nich należy bez wątpienia resweratrol, który spowalnia rozwój zaćmy oraz procesy degeneracyjne nerwu wzrokowego.

/ 10Awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Charakterystyczny gruszkowaty owoc, który polskiej terminologii botanicznej bywa nazywany smaczliwką wdzięczną to prawdziwa skarbnica cennych składników. Awokado świetnie wpływa na oczy, przede wszystkim dzięki dużej zawartości witaminy E oraz luteiny - czyli naturalnego barwnika, chroniącego wzrok przed zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej.Awokado dostarcza nam także dużo cynku, którego niedobór może prowadzić do krótkowzroczności.

/ 10Borówka amerykańska

Obraz
© Shutterstock.com

Podczas II wojny światowej amerykańscy i brytyjscy piloci zjadali duże porcje tych owoców, żeby poprawić widzenie w czasie nocnych akcji. Nic dziwnego, ponieważ borówki skrywają w sobie bardzo dużo korzystnych dla oczu substancji, m.in. regenerujących enzymy antocyjanów. Są również jednym z najbogatszych źródeł luteiny, która chroni narząd wzroku przed wolnymi rodnikami, a także bardzo skutecznie zabezpiecza siatkówkę oka i plamkę żółtą. Owoce powinny być jedzone na surowo, ponieważ podczas obróbki termicznej tracą sporo składników odżywczych.

10 / 10Brokuły

Obraz
© Shutterstock.com

To jesienne warzywo nieprzypadkowo uchodzi za strażnika naszego zdrowia. Brokuły zawierają wiele cennych substancji, w tym dwie z grupy karotenoidów, odgrywające istotną rolę w utrzymaniu sprawności widzenia. Luteina chroni m.in. przed starczym zwyrodnieniem plamki żółtej oka, natomiast zeaksantyna zabezpiecza przed wolnymi rodnikami, szkodliwym działaniem fal światła niebieskiego i odpowiada za ostrość widzenia.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają