Produkty dla zdrowych oczu
Szacuje się, że co drugi Polak ma problemy ze wzrokiem, któremu nie sprzyja styl życia współczesnego człowieka - długie godziny spędzane przed ekranem komputera czy przebywanie w klimatyzowanych pomieszczeniach. Jak wzmocnić osłabione oczy? Na przykład wprowadzając do jadłospisu odpowiednie produkty.
Co drugi Polak ma problemy ze wzrokiem
To jedna z nielicznych roślin jadalnych odpornych na mróz i zbierana nawet zimą. Niska temperatura pozbawia jarmuż charakterystycznej goryczki, ale nie wpływa na cenne składniki warzywa, m.in. wspomagający trawienie błonnik, chlorofil (hamuje przemianę zdrowych komórek w nowotworowe) oraz witaminy - C, A, K i z grupy B.
Już 2-3 liście jarmużu dostarczają nam wymaganej przez organizm dziennej dawki luteiny, która chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, a także filtruje szkodliwe dla naszego wzroku światło niebieskie emitowane przez monitory komputerów, tablety i smartfony.
RAF/mmch/kuchnia.wp.pl
Marchewka
Już przed wiekami ceniono korzystny wpływ tego warzywa na wzrok. Dziś wiemy, że to przede wszystkim zasługa beta-karotenu, którego marchewka jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł. Oczywiście jej jedzenie nie wyleczy nas z krótko- czy dalekowzroczności, ale może uchronić przed tzw. kurzą ślepotą, czyli zaburzeniem adaptacji oka do widzenia w ciemności. Witamina A łączy się z opsyną - białkiem występującym w komórkach siatkówki, tworząc rodopsynę, substancję niezbędną do prawidłowego widzenia po ciemku.
Olej słonecznikowy
Tłuszcz roślinny wytwarzany z nasion słonecznika świetnie nadaje się do smażenia czy wzbogacania smaku sałatek. Warto z tego korzystać, ponieważ olej znakomicie wpływa również na nasz wzrok. To zasługa wysokiej zawartości witaminy E, czyli jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy, chroniącego organizm (w tym także oczy) przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Olej słonecznikowy skrywa też cenne dla narządu wzroku wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz omega-6.
Łosoś
Nie da się ukryć, że jest to ryba tłusta, ponieważ zawiera aż 14 proc. tłuszczu, na szczęście bardzo korzystnego dla naszego organizmu. Mięso łososia to skarbnica długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które nie tylko chronią wzrok, ale również pozytywnie wpływają na układ krążenia, wzmacniają odporność oraz poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Łosoś jest też skarbnicą witamin A i D, uchodzących za naturalne "wspomagacze" procesów widzenia.
Aronia
Jesienią warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie soków, nalewek, dżemów czy galaretek z tych wyjątkowo wartościowych owoców. Swoje wspaniałe właściwości aronia zawdzięcza m.in. naturalnym barwnikom - antocyjanom, które działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Pobudzają też organizm do produkcji rodopsyny, czyli związku stanowiącego światłoczuły barwnik siatkówki i umożliwiającego prawidłowe widzenie. Aronia pozytywnie wpływa na wzrok zmęczony m.in. długim przesiadywaniem przed komputerem czy telewizorem.
Orzechy brazylijskie
Te bardzo tłuste orzechy uprawiane w Ameryce Południowej słyną przede wszystkim z wyjątkowo wysokiej zawartości selenu - mikroelementu, który odgrywa bardzo istotną rolę w zapewnieniu naszym oczom dobrej kondycji. Selen wspólnie z witaminą E (także istotnym składnikiem orzechów brazylijskich) pozwala skutecznie powstrzymywać procesy starzenia i degeneracji narządu wzroku.
RAF/mmch/kuchnia.wp.pl
Czerwone winogrona
Każda odmiana winogron jest korzystna dla naszego zdrowia, ale zdecydowanie bardziej wartościowe są owoce ciemniejsze. Za ich kolor odpowiadają antocyjany - barwniki, które m.in. poprawiają procesy widzenia. Dużą zaletą czerwonych winogron jest bogactwo polifenoli. Do najważniejszych z nich należy bez wątpienia resweratrol, który spowalnia rozwój zaćmy oraz procesy degeneracyjne nerwu wzrokowego.
Awokado
Charakterystyczny gruszkowaty owoc, który polskiej terminologii botanicznej bywa nazywany smaczliwką wdzięczną to prawdziwa skarbnica cennych składników. Awokado świetnie wpływa na oczy, przede wszystkim dzięki dużej zawartości witaminy E oraz luteiny - czyli naturalnego barwnika, chroniącego wzrok przed zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej.Awokado dostarcza nam także dużo cynku, którego niedobór może prowadzić do krótkowzroczności.
Borówka amerykańska
Podczas II wojny światowej amerykańscy i brytyjscy piloci zjadali duże porcje tych owoców, żeby poprawić widzenie w czasie nocnych akcji. Nic dziwnego, ponieważ borówki skrywają w sobie bardzo dużo korzystnych dla oczu substancji, m.in. regenerujących enzymy antocyjanów. Są również jednym z najbogatszych źródeł luteiny, która chroni narząd wzroku przed wolnymi rodnikami, a także bardzo skutecznie zabezpiecza siatkówkę oka i plamkę żółtą. Owoce powinny być jedzone na surowo, ponieważ podczas obróbki termicznej tracą sporo składników odżywczych.
Brokuły
To jesienne warzywo nieprzypadkowo uchodzi za strażnika naszego zdrowia. Brokuły zawierają wiele cennych substancji, w tym dwie z grupy karotenoidów, odgrywające istotną rolę w utrzymaniu sprawności widzenia. Luteina chroni m.in. przed starczym zwyrodnieniem plamki żółtej oka, natomiast zeaksantyna zabezpiecza przed wolnymi rodnikami, szkodliwym działaniem fal światła niebieskiego i odpowiada za ostrość widzenia.