Probiotyki w jedzeniu

Choć ich nie widać, są niezbędne dla zdrowia i życia. Probiotyki, bo o nich mowa, to mikroorganizmy, które wspomagają działanie flory bakteryjnej jelit. - Są to specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii, które zasiedlają jelito grube - tłumaczy dietetyczka Barbara Dąbrowska-Górska. - Probiotyki wspierają perystaltykę jelit, umacniają barierę jelitową, a także syntetyzują witaminy z grupy B.

Obraz

/ 10Dobroczynne bakterie

Obraz
© Fotolia

Do grupy tych dobroczynnych mikroorganizmów należą: pałeczki kwasu mlekowego, ziarniaki, bifidobakterie i drożdżaki. Choć nazwy te brzmią trochę przerażająco - bez nich nie jesteśmy w stanie zdrowo funkcjonować. Gdzie znajdziemy najwięcej tych tak cennych dla zdrowia probiotyków?

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 10Jogurt

Obraz
© 123RF

To prawdziwa kopalnia bakterii mlekowych. W wielkich zakładach do mleka pasteryzowanego dodawane są żywe kultury bakterii Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, które hodowane są w specjalistycznych firmach biotechnologicznych. Od ich proporcji zależy smak oraz właściwości jogurtu. Wspomagają nie tylko florę bakteryjną jelit, ale też przywracają równowagę między wszystkimi bakteriami zasiedlającymi nasz organizm. Chronią nas także przed atakami bakterii chorobotwórczych i gnilnych, które mogą być przyczyną powstawania nowotworów, zwłaszcza nowotworu jelita grubego.

/ 10Kombucha

Obraz
© Fotolia

Napój powstaje ze słodkiej herbaty, poddanej fermentacji przez właściwą kombuczę, czyli tzw. grzybek herbaciany (japoński). To galaretowata symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży, która "przerabia" herbatę. Trunek jest lekko gazowany, w zależności od rodzaju herbaty i czasu fermentacji, w smaku przypomina sok jabłkowy lub lekkie wino. Jest też bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C oraz kwasy organiczne - mleczny i octowy. Kombucza nazywana jest też napojem detoksykacyjnym, który wspomaga naturalne oczyszczanie organizmu.

/ 10Zupa miso

Obraz
© 123RF

Popularne danie kuchni japońskiej również zawiera mnóstwo zdrowych probiotyków. Zupa miso, czyli wywar z tofu i warzyw ma mało kalorii, ale za to sporo protein. Japończycy są zdrowsi od Europejczyków m.in. dzięki swojej diecie, w której ta potrawa jest podstawą. Zawarte w niej probiotyki obniżają na przykład wartość pH w jelitach, co wpływa korzystnie na wchłanianie żelaza i wapnia, dzięki czemu ryzyko wystąpienia anemii lub osteoporozy jest znacznie mniejsze.

/ 10Kefir

Obraz
© 123RF

Już nasi przodkowie przeczuwali, że w kefirze jest coś zdrowego, co pomaga chociażby na kaca. I mieli rację. Kefir produkowany jest z użyciem ziaren kefirowych pełnych bakterii fermentacji mlekowej i drożdży, które pomagają ratować przetrzebioną przez alkohol florę bakteryjną w żołądku i jelitach. Z badań opublikowanych w czasopiśmie "Journal od Medicinal Foods" wynika, że ekstrakt z kefiru zawiera także składniki mające zdolność hamowania wzrostu komórek nowotworu piersi. Jak wykazali naukowcy, ten napój przyczynia się również do redukcji stanów lękowych. Wpływa na to prawdopodobnie wysoka zawartość magnezu, wapnia i tryptofanu.

/ 10Kiszona kapusta

Obraz
© Fotolia

Nie tylko witamina C, którą znajdziemy w kapuście kiszonej decyduje o tym, że jest to wyjątkowo zdrowy składnik naszej diety. Znajdujące się w kiszonce probiotyki wpływają na utrzymanie odpowiedniej kwasowości jelit, hamują rozwój niekorzystnej mikroflory oraz pomagają w lepszym wchłanianiu wapnia, żelaza i cynku.

/ 10Żurek

Obraz
© Fotolia

Ta staropolska zupa to także znakomita skarbnica potrzebnych nam bakterii. Żurek przygotowuje się z zaczynu zrobionego ze sfermentowanej mąki. W czasie tego procesu powstaje mnóstwo bakterii probiotycznych. Probiotyki zawarte w żurku poprawiają ruchy robaczkowe jelit i polepszają przemianę materii, pomagają w zwalczaniu wrzodów żołądka oraz zapobiegają zakażeniom jelitowym.

/ 10Ogórki kiszone

Obraz
© 123RF

Podobnie jak w przypadku kapusty kiszonej, bakterie mlekowe, powstające w procesie kiszenia ogórków są prawdziwym lekiem na wiele dolegliwości. Dzięki działaniu zawartych w ogórkach bakterii, powstaje w jelitach kwas propionowy, który z kolei przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu. Dlatego też ogórki kiszone powinny być dodatkiem do wszelkich tłustych potraw, szczególnie mięsnych.

/ 10Mleko sojowe

Obraz
© 123RF

Mleko sojowe fermentowane z udziałem bakterii probiotycznych nie zawiera laktozy, jest więc bezpieczne dla osób, które jej nie tolerują. By poprawić jego smak, dosładza się je naturalnymi substancjami (np. taumatyną) i wzbogaca wapniem. Na rynku można kupić mleko o smakach: neutralnym, waniliowym, owocowym i czekoladowym, zarówno w płynie, jak i w proszku.

10 / 10Czekolada z bakteriami

Obraz
© 123RF

Na koniec ciekawostka. Dobrych kilka lat temu naukowcy z Politechniki Łódzkiej stworzyli czekoladę z kulturami żywych bakterii. Jedna tabliczka takich słodkości zawierała tyle samo dobroczynnych bakterii, co litr jogurtu! Nad wyjątkowo korzystną dla zdrowia czekoladą badacze pracowali aż cztery lata. Wyglądem i smakiem niczym nie różniła się od tradycyjnego wyrobu. Były już plany wprowadzenia jej do sprzedaży, ale... jak dotychczas próżno szukać jej w sklepach.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce