Princessa
- CIASTO:
- 5 jaj,
- czubata szkl. mąki,
- szkl. cukru,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- płaska łyżka kakao.
- BEZA:
- 5 białek,
- 20 dag wiórków kokosowych,
- 20 dag cukru pudru,
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich,
- 4 duże "Princessy" orzechowe.
- KREM:
- 6 czubatych łyżek cappuccino orzechowego,
- 1/2 szkl. zimnej wody,
- 5 żółtek,
- 3 łyżki mąki,
- szkl. cukru,
- 1 1/2 szkl. mleka,
- 2 kost. margaryny.
- POLEWA:
- 2 szkl. cukru pudru,
- łyżka margaryny,
- 4 płaskie łyżki kakao,
- 6 łyżek gorącego przegotowanego mleka.
1. Białka ubić z cukrem. Dodawać na przemian żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Piec 20 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić.
2. "Princessy" drobno pokroić. Białka ubić z pudrem, dodać wiórki, orzechy i "Princessy". Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 min w temp. 180st. Wystudzić.
3. Mleko zagotować. Resztę składników (prócz maragryny) wymieszać i wlać do gotującego mleka. Ugotować masę budyniową. Ostudzić. Margarynę utrzeć na gładką masę, dodawać po łyżce budyniu. Na 1 blat ciasta wyłożyć połowę kremu, na to położyć bezę, wyłożyć resztę kremu i przykryć 2 ciastem.
4. Wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Gorącą polewą polać ciasto. Posypać wiórkami lub orzechami.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Podziel się opinią
Komentarze