Prince polo
- Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki kakao
- Ciasto:
- ok.10 dag Prince Polo (5 małych wafelków lub 3 duże)
- 10 dag kokosu
- 10 dag orzechów włoskich
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- Krem:
- 10 dag Kasi
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- Do dekoracji:
- gotowa polewa czekoladowa
Upiec biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
6 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać pokrojone Prince Polo, orzechy włoskie i kokos. Wszystko razem wymieszać, wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 20 minut w temperaturze 170 C. Ostudzić.
Żółtka ubić na parze, dodać cukier i nadal ubijać. Ostudzić. Kasię utrzeć na puszystą masę i dodawać masę jajeczną, cały czas ucierając.
Na upieczony i ostudzony biszkopt kakaowy wyłożyć krem, a następnie ciasto z ?Prince Polo? i lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową w ?esy-floresy?.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze