Potrawka z perliczki

Obraz

Składniki

  • 1 perliczka
  • 2 średnie cebule
  • 150 g marchewki
  • 150 g małych pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml białego półwytrawnego wina
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 3 żółtka
  • kilka listków świeżego estragonu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • mąka do oprószenia mięsa
  • sól i pieprz

Przepis

Cebule i pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Mięso perliczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na mniejsze części. Oprószamy solą i pieprzem. Porcje obtaczamy w mące i smażymy na maśle klarowanym w dużym rondlu (który nadaje się do zapiekania w piekarniku) na złoty kolor z obu stron.
Mięso wykładamy na talerz. Do rondla, na tłuszcz ze smażenia wrzucamy cebulę i zmrożoną marchewkę. Podsmażamy przez ok. 3-4 minuty. Dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy ok. 5 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy.
Wlewamy wino, wkładamy porcje perliczki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, dopóki wino nie odparuje. Następnie wlewamy bulion i gotujemy jeszcze chwilę. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni C piekarnika na 45 minut. Mięso powinno być miękkie.
Żółtka ucieramy ze śmietanką i dodajemy posiekany estragon. Mięso wyjmujemy z rondla na talerz. Do ciepłego sosu dodajemy masę śmietanową i podgrzewamy przez ok. 5 minut cały czas mieszając (nie dopuszczając jednak do zagotowania). Sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięso. Potrawkę podajemy z ryżem.

Wybrane dla Ciebie

Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem