Polonez

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
    • Krem:
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. kaszy mannej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. wiurków kokosowych
  • 1 szkl. wodki
    • Dekoracja:
  • 10 dag pładków migdałowych
  • tabliczka białej czekolady

Przepis

Ciasto:
Oddzielamy żółtka do białek i ubijamy białka ma sztywną pianę nie przerywająć dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier sie rozpuści dodajemy po 1 żółtku i ubijamy do chwili, gdypowstanie gensta puszysta masa. Przesiane przez sito mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy, wykładamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C na jasnozłoty kolor, gdy ciasto zaczyna "odchodzić" od brzegów formy jest upieczone. Po lekkim ostudzeniu odkrawamy boki ciasta nożem wykładamy na deseczkę i zdejmujemy papier. Przekrawamy ciasto wzdłóż na 2 części.

Przepis

Krem:
Kasze manne, wiurka kokosowe i cukier zalewamy wodką, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na noc. Na drudi dzień masło ucieramy mikserem do białości i dodajemy po trochu mase z manny. Całość ucieramy na gładką mase o konsystencji kremu.

Przepis

Spód ciasta smarujemy połową masy i przykrywamy drugą częścią ciast lekko dociskamy. Wierzch ciasta smarujemy resztą kremu na jego powieszchni wykomujemy " esy-floresy" z roztopionej czekolady. Pładki migdałowe prarzymyna jasno złoty kolor na suchej patelni, gdy ostygną posypujemy wierzch ciasta i schładzamy w lodówce ok. godziny.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu