Polonez
- Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- Krem:
- 1 kostka masła
- 1 szkl. kaszy mannej
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. wiurków kokosowych
- 1 szkl. wodki
- Dekoracja:
- 10 dag pładków migdałowych
- tabliczka białej czekolady
Ciasto:
Oddzielamy żółtka do białek i ubijamy białka ma sztywną pianę nie przerywająć dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier sie rozpuści dodajemy po 1 żółtku i ubijamy do chwili, gdypowstanie gensta puszysta masa. Przesiane przez sito mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy, wykładamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C na jasnozłoty kolor, gdy ciasto zaczyna "odchodzić" od brzegów formy jest upieczone. Po lekkim ostudzeniu odkrawamy boki ciasta nożem wykładamy na deseczkę i zdejmujemy papier. Przekrawamy ciasto wzdłóż na 2 części.
Krem:
Kasze manne, wiurka kokosowe i cukier zalewamy wodką, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na noc. Na drudi dzień masło ucieramy mikserem do białości i dodajemy po trochu mase z manny. Całość ucieramy na gładką mase o konsystencji kremu.
Spód ciasta smarujemy połową masy i przykrywamy drugą częścią ciast lekko dociskamy. Wierzch ciasta smarujemy resztą kremu na jego powieszchni wykomujemy " esy-floresy" z roztopionej czekolady. Pładki migdałowe prarzymyna jasno złoty kolor na suchej patelni, gdy ostygną posypujemy wierzch ciasta i schładzamy w lodówce ok. godziny.
Przepis dodał użytkownik laseczka19884
Podziel się opinią
Komentarze