Trwa ładowanie...
d1tipwr
22-08-2008 11:22

Polonez

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d1tipwr
Składniki
  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
    • Krem:
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. kaszy mannej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. wiurków kokosowych
  • 1 szkl. wodki
    • Dekoracja:
  • 10 dag pładków migdałowych
  • tabliczka białej czekolady
Przepis

Ciasto:
Oddzielamy żółtka do białek i ubijamy białka ma sztywną pianę nie przerywająć dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier sie rozpuści dodajemy po 1 żółtku i ubijamy do chwili, gdypowstanie gensta puszysta masa. Przesiane przez sito mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy, wykładamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C na jasnozłoty kolor, gdy ciasto zaczyna "odchodzić" od brzegów formy jest upieczone. Po lekkim ostudzeniu odkrawamy boki ciasta nożem wykładamy na deseczkę i zdejmujemy papier. Przekrawamy ciasto wzdłóż na 2 części.

Krem:
Kasze manne, wiurka kokosowe i cukier zalewamy wodką, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na noc. Na drudi dzień masło ucieramy mikserem do białości i dodajemy po trochu mase z manny. Całość ucieramy na gładką mase o konsystencji kremu.

Spód ciasta smarujemy połową masy i przykrywamy drugą częścią ciast lekko dociskamy. Wierzch ciasta smarujemy resztą kremu na jego powieszchni wykomujemy " esy-floresy" z roztopionej czekolady. Pładki migdałowe prarzymyna jasno złoty kolor na suchej patelni, gdy ostygną posypujemy wierzch ciasta i schładzamy w lodówce ok. godziny.

Przepis dodał użytkownik laseczka19884

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1tipwr
d1tipwr
d1tipwr
Więcej tematów
d1tipwr