Składniki
- - 1kg brukselki
- - 3 pomidory
- - mąka
- - jajko
- - sól, pieprz
- - ciemny sos sojowy
- - olej
- - 3 ząbki czosnku
- - kawałek zielonej części pora
- - 2 plasterki żółtego sera
Przepis
Moim ulubionym daniem z patelni jest mój autorski pomysł na wyśmienite danie wegetariańskie, które obala dwa mity: po pierwsze, że jedzenie wegetariańskie jest nudne i niesmaczne, a po drugie, że brukselki nie da się lubić :) Otóż moje danie to kluski łyżką kładzione z grillowaną brukselką i pomidorami. Kluski gotujemy i odkładamy do wystygnięcia. Jak ostygną to kroimy je we w miarę regularne grube paski i wkładamy do miseczki zalewając 4-5 łyżkami ciemnego sosu sojowego. Dobrze mieszamy aż staną się brązowawe. Następnie na patelni rozgrzewamy 6 łyżek oleju, najlepiej rzepakowego. Jak się dobrze rozgrzeje to wrzucamy 3 pokrojone w podłużne paseczki ząbki czosnku oraz 1/3 pokrojonej w talarki zielonej części pora. Dodajemy zmielony pieprz kolorowy i sól. W tym czasie blanszujemy brukselkę (o. 1kg). Wystarczą 4 minuty w gotującej wodzie. Następnie kroimy ją w grube talarki i wrzucamy na wcześniej przygotowaną patelnię. Grillujemy na złoto-brązowy kolor. Następnie dodajemy 3 pokrojone w ósemki pomidory. Smażymy
aż zaczną robić się miękkie. Na sam koniec dodajemy wcześniej przygotowane kluski i smażymy wszystko razem dobrze mieszając, tak aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Po wyłożeniu na talerz posypujemy grubo startym żółtym serem. Nieskromnie powiem, że jest to danie absolutnie wyśmienite!