Pogromca mitów

Obraz

Składniki

  • - 1kg brukselki
  • - 3 pomidory
  • - mąka
  • - jajko
  • - sól, pieprz
  • - ciemny sos sojowy
  • - olej
  • - 3 ząbki czosnku
  • - kawałek zielonej części pora
  • - 2 plasterki żółtego sera

Przepis

Moim ulubionym daniem z patelni jest mój autorski pomysł na wyśmienite danie wegetariańskie, które obala dwa mity: po pierwsze, że jedzenie wegetariańskie jest nudne i niesmaczne, a po drugie, że brukselki nie da się lubić :) Otóż moje danie to kluski łyżką kładzione z grillowaną brukselką i pomidorami. Kluski gotujemy i odkładamy do wystygnięcia. Jak ostygną to kroimy je we w miarę regularne grube paski i wkładamy do miseczki zalewając 4-5 łyżkami ciemnego sosu sojowego. Dobrze mieszamy aż staną się brązowawe. Następnie na patelni rozgrzewamy 6 łyżek oleju, najlepiej rzepakowego. Jak się dobrze rozgrzeje to wrzucamy 3 pokrojone w podłużne paseczki ząbki czosnku oraz 1/3 pokrojonej w talarki zielonej części pora. Dodajemy zmielony pieprz kolorowy i sól. W tym czasie blanszujemy brukselkę (o. 1kg). Wystarczą 4 minuty w gotującej wodzie. Następnie kroimy ją w grube talarki i wrzucamy na wcześniej przygotowaną patelnię. Grillujemy na złoto-brązowy kolor. Następnie dodajemy 3 pokrojone w ósemki pomidory. Smażymy
aż zaczną robić się miękkie. Na sam koniec dodajemy wcześniej przygotowane kluski i smażymy wszystko razem dobrze mieszając, tak aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Po wyłożeniu na talerz posypujemy grubo startym żółtym serem. Nieskromnie powiem, że jest to danie absolutnie wyśmienite!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca