Pizzerinki
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Ciasto na pizzę:
- 400 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa typ 700)
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 ml ciepłej wody.
- Dodatki:
- 1 mały słoiczek (ok. 80 g) koncentratu pomidorowego
- zioła do pizzy lub suszone oregano i bazylia
- drobiowe mięso z rosołu (nóżka, pierś, skrzydełka)
- 450 g mieszanki leczo (pokrojone w kostkę cukinia, papryka, pomidory bez gniazd nasiennych)
- 250-300 g sera żółtego, np. cheddar
Robimy ciasto:
Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami letniej wody i mieszamy łyżką z resztą składników, dodając porcjami wodę. Następnie mikserem wyrabiamy ciasto na małych obrotach aż składniki zaczną łączyć się w jedną bryłę. Stolnicę i dłonie oprószamy mąką. Ciasto wyrabiamy przez ok. 6-7 minut, aż będzie elastyczne, rozciągliwe i nie będzie się kleiło do rąk.
Dodajemy farsz:
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na duży prostokąt i smarujemy przecierem pomidorowym. Posypujemy ziołami, rozdrobnionym na kawałki mięsem drobiowym, mieszanką leczo i startym serem żółtym.
Całość zwijamy w rulon i kroimy na ok. 5-6 cm kawałki, które układamy przekrojem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pizzerinki pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze