Pizza 'domowej roboty'.
- Spód pizzy(można kupić szeroką mrożoną pizze z sosem i serem.)
- Chuda szynka w plasterkach
- Chilli w słoiku
- Wypestkowane czarne lub zielone oliwki (wedle uznania)
- Różnokolorowa papryka
- Pieczarki
- Sól
- Pieprz
- Słodka lub/i ostra papryka w proszku
- Majeranek
- Bazylia
- Olej
- Sos pomidorowy/koncentrat/ketchup
- Dodatkowy ser(jeśli potrzeba)
- Kukurydza w puszce
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza, Oliwki pokroić na pół, papryczki posiekać (dodać mało, większość pestek wyrzucić, troszeczkę dodać dla pikanterii) zmieszać z oliwkami. Pieczarki umyć, odkroić końcówki trzonu, kroić grubo wzdłuż trzonu. Paprykę umyć, przekroić na pół odkroić zieloną i białą zawartość z pestkami ze środka, wyrzucić, umyć jeszcze raz od środka, pokroić wzdłuż na paski. Zmieszać z pieczarkami. Plasterki szynki pokroić w grubą kostkę.Kukurydzę odcedzić. Rozgrzać szeroką patelnię na dużym palniku i średnim ogniu, polać olejem. Powoli kłaść w takiej kolejności: Oliwki z papryczkami i szynkę, paprykę,kukurydzę, pieczarki. Zamieszać. Dodać przyprawy: Sól, pieprz, papryka w proszku, majeranek, bazylię, wymieszać. Pamiętajcie, aby praktycznie cały czas mieszać! Nie chcemy chyba żeby coś się przypaliło! Trochę podsmażyć, dodać wodę, wymieszać, przykryć pokrywką, poddusić. Zgasić ogień, zostawić na trochę. Odmrożoną wcześniej pizzę lub spód zdjąć ser, posmarować sosem
pomidorowym/koncentratem/ketchupem, umyć ręce, rękami nakładać farsz tak,żeby ładnie wyglądało, wstawić do pieca na tak długo, aż się zrumieni, w wbić widelec w ciasto, jak jest za miękkie to znaczy że jeszcze nie wypieczone. 2 minuty przed końcem pieczenia położyć na nią ser, ewentualnie ten wcześniej starty też.
I JUŻ, WASZA PIZZA JEST GOTOWA!!!
ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO!!!
PS: Wygląda dużo lepiej niż na zdjęciu ale to z internetu a akurat nie mam zdjęcia tej pizzy.
Przepis dodał użytkownik michal0297
Podziel się opinią
Komentarze