Pizza
- Składniki (porcja dla 2 osób, blaszka do wypieków o szerokości 32 cm):
- Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 7 g świeżych drożdży
- 20 g masła
- 100 ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek do natłuszczenia blachy
- Dodatki:
- 100 g mrożonej mieszanki Leczo (ok. 4,60 zł)
- 150 g kiełbasy (użyłam suchej kiełbasy myśliwskiej)
- 100g startego, łatwo topiącego się żółtego sera (np. gouda lub mozzarella)
- 1 średnia cebula
Ciasto:
Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami letniej wody i mieszamy z resztą składników, dodając porcjami wodę. Jej ilość zależy od stopnia chłonności mąki. Wyrobione ciasto powinno być zwarte, ale elastyczne.
Ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy sos i dodatki.
Sos przyrządzamy według przepisu „Sos pomidorowy do kopytek” lub (jeśli nie mamy czasu) szklimy połowę cebulki na oleju, wlewamy zagęszczony sok pomidorowy i do smaku doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi i bazylią.
Dodatki:
Kiełbasę i cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy, najlepiej na maśle klarowanym.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte przekładamy je na naoliwioną blaszkę. Na ciasto wylewamy sos. Wykładamy podsmażoną kiełbaskę z cebulką oraz mieszankę leczo – może być wprost z zamrażalnika.
Całość posypujemy startym serem. Pizzę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
Jedną z uniwersalnych mrożonych mieszanek jest „Leczo”. Zastosowana przeze mnie składa się w 40 proc. z papryki, w 30 proc. z pomidorów oraz z dodatku cukinii i cebuli, w proporcjach dobranych przez producenta. Taką mieszankę można wykorzystać do błyskawicznego przyrządzenia, jak sama nazwa wskazuje,leczo. Ale można ją również z powodzeniem wykorzystać do zrobienia pizzy.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze