Pitaja – owoc do zadań specjalnych

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Teraz kupisz w promocji

Obraz
© 123RF.COM

Pitaja nazywana jest też smoczym owocem lub truskawkową gruszką. Zaskakuje swoim wyglądem oraz przyjemnym, słodko-kwaśnym smakiem, porównywanym do agrestu lub kiwi. Smoczy owoc nie jest zbyt dobrze znany w Polsce. Nie znajdziemy go na bazarkach w warzywniakach. Warto jednak śledzić promocje w dyskontach i choć raz zaopatrzyć się w pitaję. W tej chwili w Lidlu za 1 sztukę zapłacimy ok. 10 złotych.

Polecamy wideo: Niezawodne sposoby na muszki owocówki

/ 5Pięknie wygląda, świetnie smakuje

Obraz
© 123RF.COM

Pitaja rośnie przede wszystkim w południowo-wschodniej Azji, Meksyku, Ameryce Środkowej, Australii i na Tajwanie. Jest owocem kaktusa. Powstaje z dużych, intensywnie pachnących kwiatów, które kwitną tylko w nocy. Owoce osiągają ok. 12 cm długości. Występuje w trzech kolorach żółtym, purpurowym i czerwonym. Pod grubą, ale miękką skórką znajduje się biały lub różowy miąższ z maleńkimi, czarnymi pestkami. Pestki, choć jadalne, są nietrawione przez organizm. Miąższ jest soczysty, delikatny, ma słodko- kwaśny smak.

/ 5Co znajdziemy w środku?

Obraz
© 123RF.COM

Smoczy owoc to przede wszystkim źródło witaminy C (korzystnie wpływa na odporność organizmu) oraz błonnika (dzięki któremu poprawia się metabolizm i ogólna kondycja). Do tego jest bogaty w fosfor i wapń, a także w witaminy B i E. W 100 g tego owocu znajduje się 60 kalorii.

/ 5Właściwości smoczego owocu

Obraz
© 123RF.COM

Pitaja dobrze wpływa na pamięć oraz zapobiega powstawaniu nowotworów. Jej spożywanie polecane jest w diecie dla diabetyków - ze względu na niski indeks glikemiczny, tj. 37, pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi w przypadku cukrzycy typu II. Dodatkowo obniża zbyt duży poziom cholesterolu, wspomaga proces gojenia ran, a dzięki sporej dawce witaminy A korzystnie działa na wzrok.

/ 5Pitaja w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Przed jedzeniem dla polepszenia walorów smakowych najlepiej schłodzić pitaję w lodówce. Można ją jeść łyżeczką na surowo. Smoczy owoc może być też doskonałym składnikiem dietetycznych, lekkich sałatek. Stanowi również świetny dodatek do naleśników lub puddingu. Z miąższu produkowane są m.in. soki i wino.

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania