Pitaja – owoc do zadań specjalnych

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Teraz kupisz w promocji

Obraz
© 123RF.COM

Pitaja nazywana jest też smoczym owocem lub truskawkową gruszką. Zaskakuje swoim wyglądem oraz przyjemnym, słodko-kwaśnym smakiem, porównywanym do agrestu lub kiwi. Smoczy owoc nie jest zbyt dobrze znany w Polsce. Nie znajdziemy go na bazarkach w warzywniakach. Warto jednak śledzić promocje w dyskontach i choć raz zaopatrzyć się w pitaję. W tej chwili w Lidlu za 1 sztukę zapłacimy ok. 10 złotych.

Polecamy wideo: Niezawodne sposoby na muszki owocówki

/ 5Pięknie wygląda, świetnie smakuje

Obraz
© 123RF.COM

Pitaja rośnie przede wszystkim w południowo-wschodniej Azji, Meksyku, Ameryce Środkowej, Australii i na Tajwanie. Jest owocem kaktusa. Powstaje z dużych, intensywnie pachnących kwiatów, które kwitną tylko w nocy. Owoce osiągają ok. 12 cm długości. Występuje w trzech kolorach żółtym, purpurowym i czerwonym. Pod grubą, ale miękką skórką znajduje się biały lub różowy miąższ z maleńkimi, czarnymi pestkami. Pestki, choć jadalne, są nietrawione przez organizm. Miąższ jest soczysty, delikatny, ma słodko- kwaśny smak.

/ 5Co znajdziemy w środku?

Obraz
© 123RF.COM

Smoczy owoc to przede wszystkim źródło witaminy C (korzystnie wpływa na odporność organizmu) oraz błonnika (dzięki któremu poprawia się metabolizm i ogólna kondycja). Do tego jest bogaty w fosfor i wapń, a także w witaminy B i E. W 100 g tego owocu znajduje się 60 kalorii.

/ 5Właściwości smoczego owocu

Obraz
© 123RF.COM

Pitaja dobrze wpływa na pamięć oraz zapobiega powstawaniu nowotworów. Jej spożywanie polecane jest w diecie dla diabetyków - ze względu na niski indeks glikemiczny, tj. 37, pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi w przypadku cukrzycy typu II. Dodatkowo obniża zbyt duży poziom cholesterolu, wspomaga proces gojenia ran, a dzięki sporej dawce witaminy A korzystnie działa na wzrok.

/ 5Pitaja w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Przed jedzeniem dla polepszenia walorów smakowych najlepiej schłodzić pitaję w lodówce. Można ją jeść łyżeczką na surowo. Smoczy owoc może być też doskonałym składnikiem dietetycznych, lekkich sałatek. Stanowi również świetny dodatek do naleśników lub puddingu. Z miąższu produkowane są m.in. soki i wino.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce