Pita

Obraz

Składniki

  • 1 kg maki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka drożdży
  • około 650 ml ciepłej wody

Przepis

W dużej misce wymieszać 4/5 mąki, sól. Szklankę wody i wymieszać z cukrem i drożdżami i pozostawić w ciepłym miejscu aż pojawi się pianka.
Wyrobić mąkę i mieszaninę drożdży i wody, (dodając wodę i mąkę wg potrzeb) na wilgotne lecz nie klejące ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 10 minut.
Na oprószonej mąką stolnicy delikatnie wyrobić ciasto i podzielić je na 10 części.
Uformować okrągłe lub owalne placki grubości ? cm o średnicy około 15-20 cm.
Umieścić na blasze do pieczenia i zostawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do temperatury 250 stopni Celsjusza. Piec 12-15 minut odwracając w połowie pieczenia. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić, aby ostygły ? powinny w tym czasie ?oklapnąć?
Pity powinny być nie za bardzo wypieczone i pozostać jasne.
Przed podaniem podgrzać w piekarniku lub na grillu.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯