Pijak

Obraz

Składniki

    • Biszkopt:
  • - 6 jajek kurzych
  • - 1 szklanka cukru
  • - 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • Krem do karpatki x2
    • Polewa czekoladowa
  • - 15dag margaryny
  • - 2 łyżki cukru pudru
  • - 4 łyżki kakao
  • - 2 łyżki wody
    • Herbatniki
    • Rodzynki
    • Alkohol nalewka lub wódka

Przepis

Oddzielić białka od żółtek, ubić i dodać cukier. Rozbić na talerzu żółtka proszek i olej, dodać do ubitych białek, na koniec mąkę i wymieszać lekko.
ciasto upiec na złoty kolor.
na gotowy biszkopt wylać krem przyrządzono wg przepisu na opakowaniu.
do kremu wmieszać rodzynki zmoczone dzień wcześniej w alkoholu.
na kremie ułożyć herbatniki zanurzone z nalewce.
wszystko przykryć polewą czekoladową

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja