Pierogi z owocami
- Ciasto: 75 dag mąki
- 1 jajko
- 1
- 5 szklanki letniej wody oraz: 1 kg wydrylowanych wiśni
- 3 szklanki schłodzonej i lekko ubitej słodkiej śmietanki
- cukier do smaku
Z podanych składników zagnieć ciasto i dokładnie je wyrób. Obsyp obficie mąką i włóż do foliowego woreczka na co najmniej 3 godziny. Najlepiej jest przygotować ciasto poprzedniego dnia, będzie wtedy bardziej elastyczne. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i cienko je rozwałkuj. Szklaneczką wytnij krążki ciasta i na każdym ułóż porcję drylowanych wiśni. Pierogi posklejaj, zwilżając wodą brzeg ciasta. Wrzuć na wrzątek i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną i cukrem
Przepis dodał użytkownik pmakowska3
Podziel się opinią
Komentarze