Składniki
- 50dag maku
 - 25dag miodu
 - pół szkl. cukru
 - ćwierć szklanki bardzo mocnej kawy
 - ćwierć szklanki gęstej śmietany
 - 10dag margaryny
 - łyżka oliwy
 - 3/4 torebki przyprawy do piernika
 - 2 jaja
 - żółtko
 - półtorej łyżeczki sody
 - bakalie
 - polewa czekoladowa
 
Przepis
Mąkę przesiać, dodać miękką margarynę, sodę rozprowadzoną w odrobinie wody i pozostałe składniki.Dokładnie wszystko połączyć i wyrobić.Pozostawić w cieple co najmniej na 8godz., aby ciasto dojrzało.Długą formę keksową(lub dwie krótkie), posmarowaną masłem i posypaną mąką, napełnić ciastem i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika.Piec w temp. ok 180 stopni, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek blaszki.Ostudzony piernik oblać dowolną polewą czekoladową i udekorować.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl