Pieczony boczek
- 2 kg surowego boczku
- 15 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ziarnistego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczka gorczycy
- 4 listki laurowe
- 2 łyżki soli
- posiekany rozmaryn
Mielimy wszystkie przyprawy, rozgniatamy czosnek, mieszamy z solą i rozmarynem. Myjemy i osuszamy boczek a następnie nacieramy go wcześniej przygotowanymi przyprawami i zostawiamy w chłodnym miejscu na okres jednego dnia.
Po tym czasie, ściśle go zawijamy i obwiązujemy nitką. Blachę smarujemy tłuszczem (może być olej lub smalec) i układamy na niej boczek. Rozgrzewamy piekarnik do 80 stopni i wkładamy tam boczek na 11 godzin. Kiedy wytworzy się sos, polewamy nim mięso i zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy go tak, aż wnętrze boczku osiągnie temperaturę 72 stopni, około 30 min.
Na zimno smakuje najlepiej.
Podziel się opinią
Komentarze