Pieczony boczek

Obraz

Składniki

  • 2 kg surowego boczku
  • 15 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziarnistego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczka gorczycy
  • 4 listki laurowe
  • 2 łyżki soli
  • posiekany rozmaryn

Przepis

Mielimy wszystkie przyprawy, rozgniatamy czosnek, mieszamy z solą i rozmarynem. Myjemy i osuszamy boczek a następnie nacieramy go wcześniej przygotowanymi przyprawami i zostawiamy w chłodnym miejscu na okres jednego dnia.
Po tym czasie, ściśle go zawijamy i obwiązujemy nitką. Blachę smarujemy tłuszczem (może być olej lub smalec) i układamy na niej boczek. Rozgrzewamy piekarnik do 80 stopni i wkładamy tam boczek na 11 godzin. Kiedy wytworzy się sos, polewamy nim mięso i zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy go tak, aż wnętrze boczku osiągnie temperaturę 72 stopni, około 30 min.
Na zimno smakuje najlepiej.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska