Pieczarki na zdrowie!

Pieczarki, wbrew powszechnej opinii o ubogich wartościach odżywczych grzybów, są bardzo zdrowe. Sprzyjają odchudzaniu i są bogatym źródłem witaminy D. Przekonuje o tym najnowsze wydanie prestiżowego czasopisma ?The FASEB Journal?.

Pieczarki na zdrowie!
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
12
Obraz

Wykazało to kilka badań. Pierwsze, prowadzone przez naukowców z Johns Hopkins Weight Management Center w Baltimore (USA), wykazało, że zastąpienie czerwonego mięsa pieczarkami jest skutecznym sposobem utraty wagi. Jego uczestnikami były 73 dorosłe osoby, w średnim wieku około 48 lat, w większości kobiety. Zostali oni podzieleni na dwie grupy. Pierwsza z nich zobowiązała się do jedzenia jednej filiżanki grzybów dziennie, zamiast takiej samej ilości czerwonego mięsa. Druga grupa stosowała standardową dietę opartą na mięsie.

Po upływie roku naukowcy odkryli, że osoby z pierwszej grupy schudły średnio 3,2 kg oraz - w porównaniu do grupy kontrolnej - miały lepsze parametry dotyczące składu ciała, czyli zawartości w organizmie tłuszczu, mięśni, kości i wody. Nie występował też u nich tzw. efekt jo-jo.

Kolejne cytowane w artykule badanie poświęcone było pieczarkom jako źródłu witaminy D. Naukowcy z Boston University Medical Center wykazali w nim, że jedzenie sproszkowanych, suszonych grzybów jest tak samo skuteczne w utrzymaniu prawidłowego poziomu witaminy D w organizmie, jak stosowanie aptecznych suplementów diety, zawierających 2000 IU witaminy D2 i D3. Spożywanie pieczarek jest więc zalecane szczególnie jesienią i zimą, gdy dostępność światła słonecznego jest mała, wskutek czego wzrasta prawdopodobieństwo wystąpienia niedoborów witaminy D.
Badacze z Uniwersytetu Florydy dowodzą zaś, że włączenie do diety jednej lub dwóch porcji pieczarek lub grzybów shiitake dziennie ma działanie immunomodulujące, czyli stymuluje układ immunologiczny, wzmacnia odporność i czynności samonaprawcze organizmu, gdy zachodzi taka potrzeba, bądź też hamuje go w razie nadmiernej reakcji immunologicznej. Potwierdziły to wyniki badań lekarzy z Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University w Bostonie, którzy w eksperymentach z udziałem myszy pokazali, że suplementacja diety zwierząt suszonymi pieczarkami wyraźnie poprawia ich odporność na zakażenia salmonellą.

W omawianym artykule przytoczono też wyniki wieloletniego badania NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey), z których wynika, że konsumpcja pieczarek jest wyraźnie związana z poprawą jakości diety i zwiększonym spożycie niektórych ważnych składników odżywczych. (PAP)

kap/ agt/

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach