Penne z dorszem
- Składniki dla 4 osób:
- • 350g makaronu penne rigate Arrighi
- • 250g pomidorków cherry
- • kilka filecików anchois
- • 5 łyżek oliwy extra vergine Olitalia
- • 2 małe ząbki czosnku
- • posiekana natka pietruszki
- • 100 ml białego wina
- • 200 g dorsza ( filet)
- • 2 łyżeczki kaparów Ponti
- • sól i pieprz do smaku
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Na dużej patelni zeszklij posiekany czosnek na oliwie z oliwek, dodaj anchois cały czas mieszając. Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki i duś mieszając ok 4 minut. Następnie, gdy lekko puszczą sok, dodaj pokrojonego w kosteczki dorsza. Dolej do sosu wina, dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu, jak ryba już będzie gotowa, dodaj natkę pietruszki. Dodaj do sosu odcedzony makaron, wymieszaj dokładnie i podawaj od razu. Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska
Przepis dodał użytkownik katarzyna00
Podziel się opinią
Komentarze