Pasztet jajeczny
- - 10 ugotowanych jajek
- - ? kg pieczarek
- - duża cebula
- - ? puszki groszku
- - 15 dag startego żółtego sera
- - pęczek szczypiorku
- - po 3 łyżki śmietany i majonezu
- - 2 surowe jajka
- - sól, pieprz
- - oliwa do smażenia
- - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
1. Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach;
2. Pieczarki myjemy, osuszamy i również ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie razem z pieczarkami do czasu odparowania wody, studzimy;
3. Łączymy jajka, pieczarki, groszek, starty żółty ser, pokrojony szczypiorek, śmietanę, majonez, surowe jajka i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem;
4. Formę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułka tartą;
5. Masę wkładamy do formy, pieczemy godzinę w temperaturze około 200 °C.
Przepis dodał użytkownik s-belata
Podziel się opinią
Komentarze