Paszteciki
- CIASTO:
- 0,5 kg mąki
- 1 paczka drożdży
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1 margaryna
- szczypta soli
- 2-3 łyżki śmietany (jeśli potrzeba)
- FARSZ:
- 1-2,5 kg kapusty
- 15 - 20 g grzybów suszonych lub 0,5 kg pieczarek lub 0,5 kg grzybów mrożonych
- 2 cebule
- sól
- pieprz
Kapustę kiszoną płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. godziny, aż będzie miękka. W osobnym garnku gotujemy grzyby, również ok. godziny.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki (za wyjątkiem śmietany) wykładamy na stolnicę. Do mąki kroimy margarynę, kruszymy drożdże, dodajemy jajko i żółtka, wszystko zagniatamy. Jeśli ciasto nie chce się lepić dodajemy śmietanę. Ciasto wygniatamy chwilę, aż będzie miało stałą konsystencję i nie będzie się przyklejało do stolnicy.
Farsz przyrządzamy z kapusty, grzybów i cebuli. Cebule obieramy i kroimy drobno, wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Kiedy się lekko zarumieni dodajemy grzyby i podsmażamy. Kiedy kapusta się ugotuje należy ją wystudzić i wycisnąć. Następnie kapustę wraz z grzybami mielimy w maszynce przez grube oczka lub siekamy blenderem. Doprawiamy do smaku - sól, pieprz, papryka, vegeta.
Zagniecione ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy prostokąty, na brzegu układamy farsz i zawijamy. Kiedy powstanie rulonik kroimy po skosie. Jeśli ktoś ma więcej czasu może zrobić kieszonki czy rogaliki. Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszce w odstępach 2-3 cm, ponieważ ciasto rośnie. Smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na ok 30 min w temp 180 - 200 stopni.
Przepis dodał użytkownik ryba6969
Podziel się opinią
Komentarze