WAŻNE
TERAZ

Nawrocki już po rozmowie z Trumpem. "Rozmowy potwierdziły jedność"

Paszteciki

Obraz

Składniki

  • CIASTO:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 paczka drożdży
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 1 margaryna
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki śmietany (jeśli potrzeba)
    • FARSZ:
  • 1-2,5 kg kapusty
  • 15 - 20 g grzybów suszonych lub 0,5 kg pieczarek lub 0,5 kg grzybów mrożonych
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz

Przepis

Kapustę kiszoną płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. godziny, aż będzie miękka. W osobnym garnku gotujemy grzyby, również ok. godziny.

Przepis

W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki (za wyjątkiem śmietany) wykładamy na stolnicę. Do mąki kroimy margarynę, kruszymy drożdże, dodajemy jajko i żółtka, wszystko zagniatamy. Jeśli ciasto nie chce się lepić dodajemy śmietanę. Ciasto wygniatamy chwilę, aż będzie miało stałą konsystencję i nie będzie się przyklejało do stolnicy.

Przepis

Farsz przyrządzamy z kapusty, grzybów i cebuli. Cebule obieramy i kroimy drobno, wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Kiedy się lekko zarumieni dodajemy grzyby i podsmażamy. Kiedy kapusta się ugotuje należy ją wystudzić i wycisnąć. Następnie kapustę wraz z grzybami mielimy w maszynce przez grube oczka lub siekamy blenderem. Doprawiamy do smaku - sól, pieprz, papryka, vegeta.

Przepis

Zagniecione ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy prostokąty, na brzegu układamy farsz i zawijamy. Kiedy powstanie rulonik kroimy po skosie. Jeśli ktoś ma więcej czasu może zrobić kieszonki czy rogaliki. Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszce w odstępach 2-3 cm, ponieważ ciasto rośnie. Smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na ok 30 min w temp 180 - 200 stopni.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna