Trwa ładowanie...
d4md04o
d4md04o

Pascha waniliowa

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 3 litry mleka
  • laska wanilii
  • 9 jajek
  • 800 ml śmietany 18%
  • 350 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • rodzynki
  • suszona żurawina
  • migdały
  • orzechy laskowe
Przepis

Laskę wanilii rozciąć, dodać czarny miąższ do mleka i zagotować. Do gotującego się mleka wlać uprzednio roztrzepane jajka ze śmietaną i gotować tak długo, aż płyn się rozwarstwi na ser i serwatkę. Ser wyłożyć na sito wyłożone gazą i dokładnie odcisnąć. Pozostawić na sicie na co najmniej kilka godzin.

W międzyczasie namoczyć rodzynki i żurawinę, orzechy i migdały pokroić na mniejsze kawałki.Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać odciśnięty ser i ucierać tak długo, aż całość połączy się w jednolity, gładki krem. Do masy dodać bakalie i wymieszać. Całość przełożyć do miski wyłożonej gazą, wierzch również przykryć gazą, położyć talerz i obciążyć. Wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia wyłożyć paschę na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować. Jeżeli ser jest dobrze odciśnięty do paschy można użyć zwykłej miski. Natomiast jeżeli zawiera w sobie jeszcze sporo płynu, lepiej jest użyć specjalnych naczyń do paschy z dziurkami.

Podziel się opinią

Share
d4md04o
d4md04o

d4md04o
d4md04o
d4md04o