Parówki w cieście

Obraz

Składniki

  • Składniki na 5 sztuk:
  • 30 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 5 bardzo cienkich plasterków sera żółtego, np. ementalera
  • 5 bardzo cienkich plasterków bekonu
  • 5 łyżek prażonej cebuli
  • 5 parówek
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka keczupu
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżki mąki

Przepis

1. Ciasto lekko rozmrozić. Stolnicę oprószyc mąką i rozwałkować ciasto na prostokątne płaty o bokach ok. 10x15 cm. Płaty ciasta powinny być dłuzsze o ok. 4 cm od parówek.
2. Na każdy kawałek ciasta położyć plaster sera i bekonu i posypać cebulką, pozostawiając dookoła brzegi szerokości ok. 2 cm.
3. Parówki naciąć wzdłuż, posmarować wewnątrz musztardą i keczupem. Ułożyć na płatach ciasta, zawinąć dolny i górny (dłuższy) brzeg do wewnątrz i owinąć parówkę ciastem.
4. Balchę opłukać zimną wodą bądź wyłożyć papierem, ułożyć przygotowane parówki, posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C. Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść