Parówki w cieście
- Składniki na 5 sztuk:
- 30 dag mrożonego ciasta francuskiego
- 5 bardzo cienkich plasterków sera żółtego, np. ementalera
- 5 bardzo cienkich plasterków bekonu
- 5 łyżek prażonej cebuli
- 5 parówek
- 4 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka keczupu
- 1 żółtko
- 3-4 łyżki mąki
1. Ciasto lekko rozmrozić. Stolnicę oprószyc mąką i rozwałkować ciasto na prostokątne płaty o bokach ok. 10x15 cm. Płaty ciasta powinny być dłuzsze o ok. 4 cm od parówek.
2. Na każdy kawałek ciasta położyć plaster sera i bekonu i posypać cebulką, pozostawiając dookoła brzegi szerokości ok. 2 cm.
3. Parówki naciąć wzdłuż, posmarować wewnątrz musztardą i keczupem. Ułożyć na płatach ciasta, zawinąć dolny i górny (dłuższy) brzeg do wewnątrz i owinąć parówkę ciastem.
4. Balchę opłukać zimną wodą bądź wyłożyć papierem, ułożyć przygotowane parówki, posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C. Podawać natychmiast po przygotowaniu.
Przepis dodał użytkownik gonia5tek
Podziel się opinią
Komentarze