Parówki w cieście

Obraz

Składniki

  • Składniki na 5 sztuk:
  • 30 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 5 bardzo cienkich plasterków sera żółtego, np. ementalera
  • 5 bardzo cienkich plasterków bekonu
  • 5 łyżek prażonej cebuli
  • 5 parówek
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka keczupu
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżki mąki

Przepis

1. Ciasto lekko rozmrozić. Stolnicę oprószyc mąką i rozwałkować ciasto na prostokątne płaty o bokach ok. 10x15 cm. Płaty ciasta powinny być dłuzsze o ok. 4 cm od parówek.
2. Na każdy kawałek ciasta położyć plaster sera i bekonu i posypać cebulką, pozostawiając dookoła brzegi szerokości ok. 2 cm.
3. Parówki naciąć wzdłuż, posmarować wewnątrz musztardą i keczupem. Ułożyć na płatach ciasta, zawinąć dolny i górny (dłuższy) brzeg do wewnątrz i owinąć parówkę ciastem.
4. Balchę opłukać zimną wodą bądź wyłożyć papierem, ułożyć przygotowane parówki, posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C. Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja