Pączki z jabłek

Obraz

Składniki

  • 10 małych jabłek winnych
  • ok. 10 łyżeczek twardego dżemu z żurawiny lub porzeczki
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • ciasto:
  • 5 jajek
  • 120 g mąki
  • smalec do głębokiego smażenia (ok. 4 kostki na mały, wysoki rondelek)
  • cukier puder do oprószenia

Przepis

Jabłka myjemy i z jednej strony usuwamy gniazda nasienne, zostawiając jednak "czapeczki" z ogonkami. Do tak powstałej kieszonki wkładamy łyżeczkę dżemu, który wcześniej mieszamy z miodem i posiekanymi orzechami. Dżemu nie może zbyt wiele, inaczej podczas smażenia zacznie wyciekać z owoców. Na wydrążone i nadziane jabłka nakładamy "czapeczki".

Przepis

Białka jajek ubijamy na sztywno razem ze szczyptą soli. Dodajemy rozmieszane żółtka i przesianą mąkę, i całość delikatnie mieszamy.

Przepis

Jabłka zanurzamy w cieście tak, aby dokładnie oblepiło owoc. Nalewamy ciasto na wierzch jabłka, wypełniając szczelinę między czapeczką, a resztą owocu.

Przepis

Jabłka wkładamy do rozgrzanego tłuszczu. Uwaga! Najlepiej smażyć je w pozycji pionowej, aby całe były zanurzone w tłuszczu. Wtedy dżem z wnętrza nie wycieknie. Jabłka smażymy ok. 7-8 minut. Tłuszcz nie może być za gorący, gdyż ciasto się spali, a jabłka pozostaną niedopieczone. Pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem, przekrawamy na pół. Podajemy z gałką lodów waniliowych.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja