Pączki z jabłek

Obraz

Składniki

  • 10 małych jabłek winnych
  • ok. 10 łyżeczek twardego dżemu z żurawiny lub porzeczki
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • ciasto:
  • 5 jajek
  • 120 g mąki
  • smalec do głębokiego smażenia (ok. 4 kostki na mały, wysoki rondelek)
  • cukier puder do oprószenia

Przepis

Jabłka myjemy i z jednej strony usuwamy gniazda nasienne, zostawiając jednak "czapeczki" z ogonkami. Do tak powstałej kieszonki wkładamy łyżeczkę dżemu, który wcześniej mieszamy z miodem i posiekanymi orzechami. Dżemu nie może zbyt wiele, inaczej podczas smażenia zacznie wyciekać z owoców. Na wydrążone i nadziane jabłka nakładamy "czapeczki".

Przepis

Białka jajek ubijamy na sztywno razem ze szczyptą soli. Dodajemy rozmieszane żółtka i przesianą mąkę, i całość delikatnie mieszamy.

Przepis

Jabłka zanurzamy w cieście tak, aby dokładnie oblepiło owoc. Nalewamy ciasto na wierzch jabłka, wypełniając szczelinę między czapeczką, a resztą owocu.

Przepis

Jabłka wkładamy do rozgrzanego tłuszczu. Uwaga! Najlepiej smażyć je w pozycji pionowej, aby całe były zanurzone w tłuszczu. Wtedy dżem z wnętrza nie wycieknie. Jabłka smażymy ok. 7-8 minut. Tłuszcz nie może być za gorący, gdyż ciasto się spali, a jabłka pozostaną niedopieczone. Pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem, przekrawamy na pół. Podajemy z gałką lodów waniliowych.

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟