Pączki z jabłek
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 10 małych jabłek winnych
- ok. 10 łyżeczek twardego dżemu z żurawiny lub porzeczki
- 1 łyżka płynnego miodu
- garść posiekanych orzechów włoskich
- ciasto:
- 5 jajek
- 120 g mąki
- smalec do głębokiego smażenia (ok. 4 kostki na mały, wysoki rondelek)
- cukier puder do oprószenia
Jabłka myjemy i z jednej strony usuwamy gniazda nasienne, zostawiając jednak "czapeczki" z ogonkami. Do tak powstałej kieszonki wkładamy łyżeczkę dżemu, który wcześniej mieszamy z miodem i posiekanymi orzechami. Dżemu nie może zbyt wiele, inaczej podczas smażenia zacznie wyciekać z owoców. Na wydrążone i nadziane jabłka nakładamy "czapeczki".
Białka jajek ubijamy na sztywno razem ze szczyptą soli. Dodajemy rozmieszane żółtka i przesianą mąkę, i całość delikatnie mieszamy.
Jabłka zanurzamy w cieście tak, aby dokładnie oblepiło owoc. Nalewamy ciasto na wierzch jabłka, wypełniając szczelinę między czapeczką, a resztą owocu.
Jabłka wkładamy do rozgrzanego tłuszczu. Uwaga! Najlepiej smażyć je w pozycji pionowej, aby całe były zanurzone w tłuszczu. Wtedy dżem z wnętrza nie wycieknie. Jabłka smażymy ok. 7-8 minut. Tłuszcz nie może być za gorący, gdyż ciasto się spali, a jabłka pozostaną niedopieczone. Pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem, przekrawamy na pół. Podajemy z gałką lodów waniliowych.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze