Pączki
- 3/4 litra mleka
- 10 dkg masła
- 1,5 kg mąki
- 6-10 jajek
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- alkohol
- 10 dag drożdży
- aromat pomarańczowy
- skórka z pomarańczy
- lukier
- cukierki do dekoracji
Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać 0,5 kg mąki i mieszać aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy i alkohol. Drożdże rozpuścić w 1/4 litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć powidła, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu.
Smażyć pod przykryciem zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki polać lukrem i na górę posypać cukierkami oraz skórką z pomarańczy
Przepis dodał użytkownik monicca-87
Podziel się opinią
Komentarze