WP
WP

Pączki - Przepis

Trwa ładowanie...
Pączki
Podziel się
Składniki
  • 3/4 litra mleka
  • 10 dkg masła
  • 1,5 kg mąki
  • 6-10 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • alkohol
  • 10 dag drożdży
  • aromat pomarańczowy
  • skórka z pomarańczy
  • lukier
  • cukierki do dekoracji
Przepis

Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać 0,5 kg mąki i mieszać aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy i alkohol. Drożdże rozpuścić w 1/4 litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć powidła, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu.
Smażyć pod przykryciem zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki polać lukrem i na górę posypać cukierkami oraz skórką z pomarańczy

Przepis dodał użytkownik monicca-87

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP