Owoce na zdrowie
Zalety witamin prosto z krzaka są ogólnie znane. Poniżej znajdziecie kilka tych szczególnie polecanych. Słowem - dla każdego coś smacznego!
Kiwi
Główną zaletą tego owocu jest zdolność hamowania apetytu na słodycze. Poza tym jest on bogaty w witaminę C, która jest niezbędna do spalania tłuszczu (jedno kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę). Bogate są także w witaminę B i E, kwas foliowy i karotenoidy. Ze względu na dużą zawartość potasu są dobrym elementem diety dla osób aktywnych fizycznie. Drobne pestki występujące w owocu wpływają na usprawnienie pracy jelit, dlatego watro jeść je na śniadanie. Owoce kiwi mogą wywoływać reakcje alergiczne.
Awokado
Często nazywane maślanym owocem ze względu na łatwo przyswajalny tłuszcz. Zawiera białko, błonnik, beta-karoten, witaminy z grupy B, C i E, a także potas, magnez, wapń oraz fosfor. Ten owoc doskonale wzmacnia serce, obniża poziom trójglicerydów oraz "zły cholesterol", jednocześnie podwyższając "dobry". Redukuje poziom insuliny we krwi i prawie w ogóle nie zawiera cukru.
Banany
Zawierają trzy naturalne cukry - sacharozę, fruktozę i glukozę. W połączeniu z błonnikiem dają naprawdę szybkiego, energetycznego "kopa". Badania udowodniły, że dwa banany mogą dostarczyć organizmowi energii do intensywnej pracy przez 90 minut (dlatego są ulubionym owocem sportowców). Pomagają dojść do zdrowia po chorobie i podnieść naszą odporność. Stanowią też bogate źródło potasu, pierwiastek ważny dla prawidłowego funkcjonowania serca i mięśni.
Grejpfruty
Mają niską wartość energetyczną, dość dużą zawartość potasu (ważny ze względu na zapobieganie ryzyku chorób związanych z nadciśnieniem tętniczym) i witaminy C. Obniżają poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi i wspomagają proces odchudzania. Należy pamiętać, żeby nie popijać leków sokiem z grejpfrutów (wchodzą w niebezpieczne interakcje).
Jagody
Ich najbardziej znaną zaletą są właściwości regulujące trawienie. Świeże owoce leczą zaparcia, a suszone (także soki, kisiele i herbatki) hamują biegunki. Sprawdzają się przy zatruciach pokarmowych i działają bakterio- i wirusobójczo. Są dobrym źródłem witamin: A, B1, B2, B6, C, PP. Zawierają naturalne związki mineralne: wapń, żelazo, miedź, fosfor, siarkę, selen, cynk i kwasy owocowe. Są bogate w błonnik i przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki zapobiegając w ten sposób chorobom nowotworowym. Poprawiają krążenie i biorą udział w produkcji czerwonych krwinek.
Jeżyny
Zawierają całą paletę składników odżywczych, m.in. witaminę C, karoten, magnez i duże ilości błonnika. Do tego dodać należy bogactwo miedzi i żelaza oraz sole mineralne. Od dawna wywar z liści stosuje się przy grypie i stanach podgorączkowych. Także liście i kwiaty mają właściwości lecznicze (od czasów starożytnych były stosowane jako środek w walce z chorobami skóry). Zgodnie z medycyną ludową zaleca się picie soku z jeżyn na przeziębienia i drobne infekcje. Wzmacniają organizm, są pomocne w zwalczaniu grzybów i bakterii.
Pomarańcze
Niezastąpione źródło naturalnych witamin i minerałów. Zawiera mnóstwo zawartość witaminy C (w 100 gramach jest jej aż 50 mg), która poprawia odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza i sprzyja pokonywaniu zmęczenia. Do tego dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia co szklanka mleka. To doskonały zamiennik dla wszystkich, którzy nie trawią laktozy.
Truskawki
Dieta bogata w truskawki poprawia humor, a nawet pomaga walczyć z bezsennością (zawarty w nich brom ułatwia zasypianie). Do tego mają więcej witaminy C niż cytrusy, sporą ilość żelaza, kwas foliowy, witaminy z grupy B i A, a także potas, wapń, magnez i mangan. Podobnie jak czosnek, zawierają fitocyny, czyli substancje bakteriobójcze. Poprawiają przemianę materii i działają moczopędnie. Są nawet pomocne w profilaktyce nowotworowej, gdyż neutralizują substancje rakotwórcze.